Reforme nu pentru a uşura, dar pentru a complica situaţia?

În timp ce chiar şi copiii de la grădiniţe folosesc internetul, primarii utilizează semnătura electronică, iar lumea civilizată renunţă deja şi la banii de hârtie, autorităţile publice locale de la noi sunt nevoite să parcurgă (uneori nu o dată) multe zeci de kilometri, să piardă zile de muncă, să ardă combustibil pentru a prezenta hârtii la o instituţie de stat care a fost centralizată excesiv.

„Situația amintește de timpurile de tristă faimă, cu formarea unor cozi și așteptatul cu orele la rând, lume enervată, funcționari veșnic nemulțumiți, de parcă le-ai fi datoare cu ceva”, ne-a spus o primară din raionul Teleneşti.

Începând cu luna ianuarie, primăriile din raionul Teleneşti beneficiază de serviciile Trezoreriei Bălți, situație care a complicat cu mult activitatea autorităţilor publice locale. Tudor Țurcanu, primarul comunei Ratuș, ne spune că nimeni nu a consultat, nici nu a cerut părerea APL vizavi de noile schimbări:

”Nu știu ce a câștigat statul de pe urma acestei implementări, dar cu siguranță ne-a făcut o mulțime de probleme. Trebuie să pierzi o zi întreagă, să cheltui combustibil cu nemiluita, iar dacă ceva nu este în ordine – să mai mergi la Bălți, și nu o dată.  Nu era mai bine să aibă un specialist la Telenești, care ar recepționa actele respective?,  crede primarul de Ratuș.

Tamara Verejan, primara de Scorțeni ne spune că strămutarea Trezoreriei la Bălți e una din cele mai negândite decizii:

”Calea-valea dacă trezoreria era mutată la Orhei or, este mai aproape. Îmi puneam mari speranțe că vom putea trimite actele respective prin poșta electronică. Dar, la noi ca la nimeni – se fac reforme, dar se muncește pe vechi. Situația amintește de timpurile de tristă faimă, cu formarea unor cozi și așteptatul cu orele la rând, lume enervată, funcționari veșnic nemulțumiți, de parcă le-ai fi datoare cu ceva. Culmea e că nimeni nu a voit să organizeze o modalitate de activitate mai lejeră. Dacă schimbăm ceva, apoi schimbarea trebuie să  aducă beneficii, nu discomfort”, remarcă primara de Scorțeni. 

Nicolae Rotaru, ales nu demult primar al comunei Ghiliceni, ne spune că primăria nu are automobil de serviciu, din care cauză pleacă la Bălți la Trezorerie cu ce se nimerește:

”Dese ori se întâmplă că ajung acasă noaptea târziu. Sunt în raion sate şi mai îndepărtate de Bălți decât Ghilicenii. Noi ne gândeam că tehnologiile informaționale ar soluționa problema, dar ți-ai găsit, se lucrează precum  jumătate de secol în urmă și m-aș mira dacă într-o bună zi contractele respective le-am transmite printr-o apăsare de taste. În plus, era firesc ca odată  cu  lichidarea trezoreriilor să se organizeze nişte seminare, instruiri, care ne-ar fi facilitat lucrul. În lipsa acestora, Trezoreria de la Bălți s-a transformat într-un depozit mare de adunat hârtii, situație care, în condițiile unei digitalizări, computerizări aproape totale, trezește cel puțin nedumerire. Și când te gândești că avem internet de mare viteză, a fost implementat conceptul semnăturii electronice, iar în lume iese din uz aplicarea ștampilei umede. Noi înțelegem că este nevoie de optimizare, eficientizarea serviciilor, dar acestea trebuie să fie bine chibzuite”, crede primarul de la Ghiliceni.

Ion Cernei

             

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns