Reforma Învățământului în Molodva: Priorități 2020

În anul 2020 Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova”(PRIM) va continua cu noi activități, rezultatele cărora le vor resimți elevii, profesorii și părinții. După cum relatează reforma.prim2020@gmail.com, proiectul este sprijinit financiar de Banca Mondială și este axat pe înfăptuirea unor reforme în domeniul educației, în special în gimnazii și licee, în vederea promovării inițiativelor de îmbunătățire a condițiilor de învățare, consolidarea monitorizării sistemelor de educație.

Activitățile planificate pentru anul 2020 vizează pregătirea psihopedagogilor, do-tarea a 100 de școli din țară cu echipament specializat pentru copiii cu dizabilități, dotarea a 160 de școli cu echipament pentru laboratoarele de fizică, continuarea procesului de renovare a școlilor de circumscripție. Prin intermediul acestui proiect Banca Mondială acordă suport Guvernului Republicii Moldova în implementarea reformelor necesare.

„Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova”, finanțat de Banca Mondială, vine să sprijine eforturile Ministerului Educației, Culturii și Cercetării în vederea modernizării procesului educațional prin crearea condițiilor de studii în școlile din țară în conformitate cu standardele internaționale, profesionalizarea cadrelor didactice… O generație bine instruită poate asigura un viitor prosper țării noastre”, a menționat Corneliu Popovici, ministrul Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit Planului de implementare PRIM, în 2020, în opt școli de circumscripție vor fi finisate lucrările de renovare  prin intermediul Fondului de Investiții Sociale (FISM). Vor fi instruite 2500 de cadre didactice, 700 de manageri ai instituțiilor de învățământ vor fi profesionalizați.

Până în prezent în cadrul PRIM au fost renovate 10 școli de circumscripție. Șase dintre ele au fost reparate sau reconstruite de Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, altele patru – prin intermediul FISM. Au fost profesionalizate 2630 de cadre didactice, instruite 950 de cadre de conducere.

Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova”, finanțat din împrumutul preferențial acordat de Banca Mondială, a fost lansat în aprilie 2013. Inițial, durata proiectului a fost prevăzută până în august 2018, ulterior aceasta a fost extinsă până în aprilie 2022.

Bugetul total al proiectului este de circa 50 de milioane de dolari SUA.

Distribuie

Lasă un răspuns