„Redu sarea din mâncare!” Campanie de educare și informare

Comunitatea medicală din Republica Moldova, inclusiv medicii de familie, vor avea sarcina să informeze populația despre pericolul consumului excesiv de sare asupra sănătății. În acest sens, marți, 3 septembrie, a fost lansată o campanie la nivel național, realizată cu susținerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare. Scopul campaniei este reducerea cu circa 30%, până în anul 2025, a consumului de sare, iar, ca și consecință, reducerea bolilor netransmisibile asociate consumului excesiv de sare, transmite IPN.

 

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Alexandru Voloc, a spus într-o conferință de presă că autoritățile au pregătit pentru difuzare la radio și televiziuni un spot prin intermediul căruia oamenii vor fi informați că nu e bine să consume mai mult de  5 grame de sare pe zi. Populația va fi îndemnată să înlocuiască sarea cu verdețuri și condimente naturale.

Alexandru Voloc a mai spus că autoritățile pregătesc și modificarea cadrului legal și normativ pentru a determina agenții economici să reducă conținutul de sare din alimente. Reprezentanții hotelelor, restaurantelor și cafenelelor vor fi îndemnați să retragă sarea de pe mese și să o aducă doar la solicitare. Potrivit secretarului de stat, consumul exagerat al sării ridică tensiunea arterială, îmbolnăvește inima, vasele sangvine, iar educarea populației privind reducerea consumului de sare urmărește reducerea mortalității cauzate de bolile cardiovasculare.

Potrivit unui studiu realizat în 2016, consumul de sare în rândul populației din Republica Moldova depășeşte de două ori norma de 5 grame pe zi recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății. Consumul de sare este mai mare în rândul bărbaților decât cel al femeilor și este mai pronunțat la sate, decât la orașe. Pâinea este produsul cu cel mai mare aport de sare în regimul alimentar. În medie, o persoană consumă 333 de grame de pâine pe zi, care conține 5,5 grame de sare.

Distribuie

Lasă un răspuns