Recomandările ANSA pentru prevenirea gripei aviare

Respectarea condițiilor de zooigienă şi nutriţie poate minimiza cazurile de îmbolnăvire a păsărilor cu gripa aviară. Virusul N5H8 a fost raportat în 21 de ţări, a anunțat, într-o conferință de presă, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Vsevolod Stamati, citat de IPN.

Gripa aviară poate ajunge în Moldova prin importul cărnii de pui infestate, dar și cu păsările sălbatice. Virusul nu afectează sănătatea omului, dar oamenii pot fi purtători ai acestuia.

Pentru a diminua riscurile de infectare, ANSA recomandă ca unitățile în care se cresc păsări să fie împrejmuite, iar accesul să se facă pe o singură intrare. Angajații producătorilor mari trebuie să anunțe dacă cresc păsări acasă deoarece pot fi purtători de virus. La fel, se impune interzicerea accesului persoanelor străine în spațiile în care cresc păsări și acoperirea cu plasă a spațiilor în aer liber pentru a împiedica accesul păsărilor sălbatice. Directorul  adjunct ANSA spune că, dacă se vor respecta recomandările,  riscurile de îmbolnăvire a păsărilor vor fi minime.

„Segmentul cu Transnistria poate crea probleme din punct de vedere epidemiologic”, a spus Vsevolod Stamati, precizând că angajații ANSA vor supraveghea mai intens localitățile de pe linia administrativă.

Păsările bolnave de gripă aviară mor în 2-3 zile de la infectare. Printre simptome Vsevolod Stamati enumeră lipsa poftei de mâncare, învinețirea bărbiei şi a crestei păsărilor. Centrul de diagnostic din cadrul ANSA va prelua probe biologice pentru a confirma boala.

Foto simbol breakingnews.md

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns