“Răsune fanfare fără hotare”

Ediția 2017 a Festivalului transfrontalier ”Răsune fanfare fără hotare” a fost una deosebită. Manifestația a fost consacrată memoriei lui Grigore Zănoagă, ex-șef al Secției Cultură, Tineret și Sport Șoldănești, inițiatorul și realizatorul festivalului.

 

Tradițional, evenimentul a demarat cu parada colectivelor, care s-a desfășurat în piața centrală din Șoldănești. După ce participanții și-au prezentat cărţile lor de vizită, colectivele conduse de Andrei Florea, comisar-șef, conducătorul și dirijorul orchestrei Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră a Ministerului de Interne al Republicii Moldova şi Ruslan Zănoagă, fiul regretatului om de cultură, și dânsul consacrându-și viața artei au interpretat imnul Republicii Moldova. 

Mai apoi, participanții la festival au făcut un popas la mormântul lui Grigore Zănoagă, unde au depus flori şi, împreună, toate colectivele, i-au dedicat o melodie.

La festivalul plin de culoare au participat zece fanfare din diferite regiuni ale Moldovei, care au evoluat în scena Casei de cultură cu un program extraordinar de spectaculos şi sonor, cum numai muzica de fanfară poate fi.

La 17 octombrie s-au împlinit 66 de ani de la nașterea lui Grigore Zănoagă, personalitate  bine cunoscută în lumea muzicii, fondator a peste 20 de orchestre de fanfară, autorul manualului ”Teorii și practici la organizarea orchestrei de fanfară”, inițiatorul Festivalului național al fanfarelor ”Fanfara Argintie” din or. Soroca, a Festivalului transfrontalier ”Răsune fanfare fără hotare”,  fost șef al  Secției Cultură, Tineret și Sport Șoldănești.

În imagne: În scena festivalului, fanfara de fete “Olişca” din s. Olişcani, raionul Şoldăneşti, unul din cele mai tinere şi mai agreabile colective fondate de Grigore Zănoagă.

Natalia Rotari

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns