Raionul Teleneşti şi-a desemnat laureaţii anului 2019 în domeniul culturii

Miercuri, social Gala Premiilor decernate la Telenești pe 15 ianuarie c., cu ocazia Zilei Naționale a Culturii şi aniversării de 170 de ani de la naşterea Marelui Eminescu, a demarat cu un moment poetic în interpretarea elevilor de la LT “Lucian Blaga”: versuri și melodii cu tematică eminesciană, improvizând într-o scenetă teatralizată corespondența de dragoste între poet și Veronica Micle.

Au impresionat publicul Alexandru Tăburceanu, vicepreședintele raionului Telenești, vorbind despre creaţia marelui poet național şi domnişoara Piper Rasmussen, voluntară a Corpului Păcii SUA în Republica Moldova, care a recitat în engleză poezia ”O rămâi”. 

În cadrul festivităţii au evoluat de asemenea taraful de la Negureni, condus de Nicolae Melinti și ansamblul de muzică populară “Poiana Codrului”, condus de Andrei Midoni.        

Laureaţi ai premiilor anuale în domeniul culturii din raionul Teleneşti au fost nominalizaţi: Ion Borș, primarul de Câșla – pentru construcția în teritoriul primăriei a unor obiective de menire culturală; Diana Manoli, ex-președinta raionului Telenești – pentru contribuție substanțială la promovarea culturii; Iacob Stegărescu, primarul de Suhuluceni – pentru  contribuție la sponsorizarea activităților culturale și promovarea talentelor locale în republică și peste hotare; Andrei Midoni, conducătorul artistic al ansamblului “Poiana Codrului” – pentru  contribuția la valorificarea folclorului local și promovarea tinerelor talente; Olivia Furtună, elevă la Liceul “A. Plămădeală” – pentru expozițiile de lucrări de artă plastică vernisate în Chișinău. Respectivii s-au învrednicit de diplome și trofeie.

Cu diplome ale Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării au fost menţionaţi Valentina Munteanu, bibliotecară în s. Chițcani, Ion Grițcu, conducător artistic la Centrul raional de cultură, Efimia Lascov, șefă Secție fonduri la BPR “Vasile Alecsandri”, Maria Brovițchi, șefa bibliotecii comunale din Brânzeni,  Pavel Casian, șeful Direcției raionale  Cultură.           

Premiul mare DAC (Dăruire pe Altarul Culturii) a fost decernat  Svetlanei Caprian, directoarea Școlii de Arte Plastice “Nicolae Moisei” – pentru  promovarea tinerelor ta-lente din raion, organizarea multiplelor expoziții de arte plastice la Chişinău și peste hotare, care duc faima raionului şi ţării.  

Ion Cernei                                                            

                                                        

Distribuie

Lasă un răspuns