Radu Foltea: “Peste 1 500 de deținuți au fost eliberați din penitenciarele R.Moldova doar în perioada 10 februarie – 6 martie.”

Peste 1 500 de deținuți au fost eliberați din penitenciarele R.Moldova doar în perioada 10 februarie – 6 martie. Din numărul total al celor care au beneficiat de reducerea pedepsei pentru condițiile „precare de detenție”, doar o persoană a fost condamnată pentru infracțiune ușoară, în timp ce marea majoritate – pentru infracțiuni grave și deosebit de grave. Datele au fost prezentate în Parlament de către secretarul de stat al Ministerului Justiției, Radu Foltea.

În cadrul dezbaterii proiectului privind „suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție”, deputații s-au arătat uimiți de statistica prezentată:

Veronica Roșca (PAS): Vreți să spuneți că la 10 februarie au fost 142 de eliberați, iar la 6 martie sunt 1 700?
Radu Foltea: Această informație am discutat-o și am verificat-o în această dimineață cu directorul interimar al ANP.
Veronica Roșca (PAS): Voi într-o lună eliberați pe bandă rulantă câte 1 500 de deținuți? Îmi pare grav acest lucru.
Radu Foltea: Nu noi eliberăm, ci instanțele de judecată în baza deciziilor adoptate.

Chiar și socialiștii s-au arătat nemulțumiți de statistica prezentată. Deputatul PSRM Grigore Novac a atras atenția că doar într-un singur caz judecătorul s-a deplasat la fața locului pentru a vedea condițiile de detenție, iar din cei 1 700 de deținuți eliberați – doar un singur caz este infracțiune ușoară.

Autorități criminale deja sunt în libertate, iar prin acest mecanism pretind să ajungă la libertate”, a precizat parlamentarul.

De precizat că potrivit datelor Administrației Naționale a Penitenciarelor, până la data de 10 februarie au fost înregistrate 5 372 de plângeri cu privire la condițiile precare de detenție din cei circa 6 700 de deținuți.

 

Distribuie

Lasă un răspuns