Protejarea sănătăţii copiilor este datoria fiecăruia dintre noi

În raion se desfăşoară campania naţională de comunicare „O casă fără pericol pentru copilul tău”. Medicii şi asistentele din cadrul medicinii primare aduc la cunoştinţa populaţiei metodele de prevenire a accidentelor în condiţii casnice, care au scopul de creştere a nivelului de conştientizare a părinţilor privind existenţa pericolelor pentru copii în mediul casnic sau al curţii şi de a încuraja părinţii să facă lucruri concrete pentru a le asigura copiilor o casă fără pericole.

În imagine: Produsele chimice de uz casnic trebuie păstrate în dulapuri inaccesibile pentru copii. foto suntmamica.ro

 

Pe parcursul a 9 luni ale a.c. în raionul Rezina au fost înregistrate 102 cazuri de intoxicaţii de etiologie chimică. Din acestea – 18 cazuri la maturi şi 80 de cazuri la copii. Structura morbidităţii la copii este următoarea: 54 de cazuri de intoxicaţii cu pesticide, 7 cazuri – cu medicamente, 3 cazuri – cu vapori de vopsea, 6 cazuri – cu alcool, 9 cazuri –  de etiologie necunoscută.

La maturi au fost înregistrate 8 cazuri de intoxicaţii cu medicamente, 5 cazuri – cu alcool, 3 cazuri – cu pesticide şi 2 cazuri – de etiologie necunoscută.10 din cazurile înregistrate au fost cu scop de suicid: 2 bărbaţi au consumat în exces medicamente şi pesticide, 7 tineri şi un minor au intenţionat să-şi ia viaţa tot cu medicamente.

Întru prevenirea intoxicaţiilor în raion a avut loc un seminar cu lucrătorii medicali în tematica implementării Regulamentului privind mecanismul de colaborare intersectorială în domeniul medico-social, în vederea prevenirii şi reducerii ratei mortalităţii infantile a copiilor cu vârsta de până la 5 ani, cu părinţi care educă copii până la 5 ani, cu gravide. Lucrătorii medicali au desfăşurat lecţii şi convorbiri cu părinţii şi tutorii. Centrul de Sănătate Publică a distribuit broşuri, pliante, „Ghidul părinţilor responsabili”, un set de filmuleţe educative pentru părinţi „Prevenirea accidentelor casnice şi rutiere”.

Pentru ca fiecare copil să trăiască într-o casă sigură pentru el, părinţii, buneii trebuie să reţină următoarele reguli şi măsuri de protecţie:

– păstraţi pesticidele, detergenţii, medicamentele etc. în dulapuri protejate şi închise, inaccesibile pentru copii, nu le depozitaţi împreună cu cele alimentare sau în sticle, cutii de la produsele alimentare;

– nu încredinţaţi copiilor fiole, pachete, sticle cu pesticide, medicamente etc.;

– informaţi copiii despre pericolul substanţelor chimice asupra sănătăţii şi vieţii;

– interziceţi copiilor să folosească medicamente fără prescripţia medicului, băuturi alcoolice, să fumeze.

Nicolae Bencheci, medic epidemiolog la CSP Rezina,  responsabil de promovarea sănătăţii şi relaţii cu publicul, Mihail Stoian, medic igienist la CSP Rezina       

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns