Promitea locuri de muncă bine plătite, dar ajungeau să muncească pentru bănuți în Portugalia

Administratorul unei agenții de plasare în câmpul muncii în străinătate cu sediul în mun. Chișinău, în vârstă de 30 de ani, membru al unei grupări infracționale transfrontaliere, a fost reținut de către oamenii legii. Acesta este suspectat de trafic de ființe umane în scop de exploatare prin muncă în Uniunea Europeană, transmite Realitatea.md

În urma investigațiilor, s-a stabilit că, începând cu luna septembrie 2018, traficanții, sub pretextul angajării la un loc de muncă legal și bine plătit în Portugalia în domeniul agriculturii, au recrutat mai multe persoane originare din Republica Moldova.

Ulterior, liderul grupării, împreună cu alte persoane necunoscute, folosindu-se de poziția de vulnerabilitate a victimelor, le-au transportat și adăpostit într-o localitate din Portugalia. Ajunși la destinație, suspecții au confiscat de la victime actele de identitate.

Totodată, sub pretextul restituirii unei datorii neachitate de către victime și a cărei mărime nu a fost stabilită în mod rezonabil, prin amenințare cu violența fizică, au fost impuși să practice diferite lucrări agricole, înafară de cele promise inițial, fără a le fi achitat salariul promis.

În rezultatul perchezițiilor efectuate de procurorii PCCOCS și ofițerii INI la domiciliul suspectului și sediul agenției au fost depistate și ridicate circa 200 de contracte de prestare a serviciilor pe numele cetățenilor Republicii Moldova, care au plecat în străinătate la muncă sau urmează să plece la muncă, agende cu înscrisuri de ciornă, carnete, mijloace bănești, recipise și confirmări de transferuri bănești.

La moment, administratorul agenției este plasat în arest preventiv pe un termen de 30 de zile. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 până la 15 de ani. Continuă acţiunile de urmărire penală în vederea identificării și reținerii tuturor făptuitorilor, precum și identificarea altor victime care au avut de suferit în rezultatul acțiunilor ilegale ale grupului infracțional, dar și confiscarea bunurilor infracționale.

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns