Proiectul “Livada Moldovei” şi oportunităţile lui

La Şoldăneşti recent s-a desfăşurat un seminar pentru agenţii economcii din teritoriu. Anatol Fală, director de programe la ACSA, le-a vorbit participanţilor despre oportunitățile și riscurile investițiilor în sectorul horticol, dar şi despre priorităţile investiţiilor oferite în cadrul Proiectului “Livada Moldovei”, relatează soldanesti.md.

“Procurarea echipamentelor, tehnicii prin intermediul Proiectului “Livada Moldovei” oferă facilitatea de a nu achita taxa pe valoare adăugată, totodată se asigură facilități la importul tehnicii sau echipamentelor, consumabilelor, mijloacelor de producție. În acest sens, producătorii au posibilitatea de a câștiga cel puțin 20-25% din costul investiției”, a concretizat A.Fală, referindu-se totodată şi la alte aspecte ale relaţiilor fermierilor-horticultori cu Proiectul “Livada Moldovei”.

Fermierii Vasile Belous (SRL „Vagadi”, com. Alcedar), Mihail Sandic (GȚ „Sandic Gheorghe”, s. Șipca), Maria Cojocari (SRL „Promar Tur”, s. Parcani) şi-au împărtăşit experienţa în domeniul horticulturii, dar au vorbit şi despre problemele actuale cu care se confruntă, una din care ar fi asocierea fermierilor, mai ales pentru dezvoltarea infrastructurii ramurii şi facilitarea exportului producţiei.

Participanţii la seminar au vizitat frigiderul și uscătoria GȚ „Cojocari Ruslan” din satul Parcani, unde gazda a explicat cum implementează tehnologii moderne în sectorul horticol prin investiții inteligente.

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns