Profilul candidatului Vasile Costin, PDM

Vasile Costin, 56 de ani, candidează din partea Partidului Democrat din Moldova pe circumscripția nr. 18 Orhei. Acum un an a fost confirmat în funcția de șef al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat și reprezentant al Guvernului în raioanele Orhei, Rezina, Șoldănești și Telenești. Astfel, el a devenit al șaptelea deținător al acestei funcții de la instituirea ei în anul 2003, după reorganizarea teritorial-administrativă și lichidarea prefecturilor. Oficiul se ocupă de verificarea legalității actelor emise de către administraţiile publice locale din teritoriile subordonate.

Anterior, începând cu 2012, Vasile Costin a fost șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei, ajungând în această funcție ca membru al Alianței Moldova Noastră, pe lista căreia la alegerile locale din 2007 a devenit consilier orășenesc de Orhei.

La următoarele alegeri, din 2011, Vasile Costin a câștigat un nou mandat de consilier orășenesc, dar deja din partea Partidului Democrat din Moldova, pentru care între timp a făcut donații solide. La 28 noiembrie 2014, de exemplu, Vasile Costin a completat fondul electoral al PDM cu 50 de mii de lei, iar pentru campania electorală din 5 iunie 2015 a mai donat 10 mii de lei. În 2016 la PDM au ajuns alţi 50 de mii de lei de la Vasile Costin, potrivit unei anchete a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Conform site-ului date.gov.md, Vasile Costin este fondatorul și administratorul Întreprinderii Individuale Vasile Costin, înregistrată la 6 septembrie 2001, care are un spectru larg de genuri de activităţi: transportul de mărfuri, lucrări de construcție, fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie, comercializarea cu ridicata a băuturilor alcoolice și produselor din tutun etc. Candidatul nu indică venituri de la această întreprindere.

Potrivit declarației de avere depuse la Comisia Electorală Centrală, în anii 2017-2018 Vasile Costin a fost angajat la Inspecția Teritorială a Muncii și a avut un salariu de 130 431 lei și la Cancelaria de Stat – cu un salariu de 139 850 de lei. Încă 6 950 de lei a primit de la Întreprinderea de Stat Centrul de instruire în domeniul relațiilor de muncă, pentru diverse consultaţii. Vasile Costin mai notează în declarație că în anul 2014 a luat de la BC Mobiasbanca SA un împrumut în valoare de 1 milion de lei, scadent în 2024, cu o dobândă de 12.5%.

La capitolul averi declaraţiile sunt contradictorii. În declarația pentru 2016 prezentată în calitate de șef al Inspecției Teritoriale a Muncii Orhei Vasile Costin arată că în anul 2005 a procurat jumătate dintr-un imobil cu suprafața de 42,5 metri pătraţi la prețul de 25 de mii de lei şi că deţine un automobil Citroen de 18 ani, prețuit la 500 de euro și un Sery Tico fabricat acum opt ani și procurat în 2011 cu 2500 de euro. În declarația pe anul următor candidatul indică automobilele, dar şi un apartament de 55,36 metri pătraţi cu valoarea cadastrală de 15 mii de euro. În documentul similar pentru anii 2017-2018 prezentat recent la Comisia Electorală Centrală apartamentul nu mai figurează, în schimb titularul notează că a primit două donații: una de 15 mii de euro (martie 2017) și alta de 30 mii de euro (mai 2018). Solicitat să comenteze donațiile și neclaritățile legate de declararea apartamentului, Vasile Costin ne-a spus că este foarte ocupat în campania electorală, a promis să revină cu o informaţie, însă nu a revenit.

Nu există informații despre eventuale încălcări admise de către candidat în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid ori despre eventuale antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.

www.moldovacurata.md

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns