Profilul candidatului Valerian Cristea, Partidul Şor

La nr. 4 în buletinul de vot din circumscripţia uninominală nr.14 Teleneşti se regăsește exponentul Partidului Șor, Valerian Cristea, viceprimar al municipiului Orhei. La scrutinul din martie 1998, Valerian Cristea este ales deputat pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, activând în calitate de președinte al Comisiei pentru protecție socială, sănătate și familie. În februarie 2001, el obține cel de-al doilea mandat de deputat, iar la 6 martie 2005, cel de-al treilea mandat de parlamentar din partea PCRM. La alegerile președintelui Republicii Moldova din 4 aprilie 2001 a fost contracandidatul lui Vladimir Voronin la funcția de președinte, obținând doar trei voturi. La distanță de două săptămâni, Valerian Cristea devine viceprim-ministru în Guvernul Tarlev–1. La 15 noiembrie 2006, prin decretul președintelui Voronin dânsul este revocat din funcția de viceprim-ministru și peste câteva luni numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Cehă. Rechemat din funcția de ambasador în 2010, revine la postul de președinte al Comitetului republican al sindicatelor din energetică și electrotehnică din Moldova (Sindenergo), iar în iulie 2015 vine împreună cu Ilan Șor la Orhei, unde este ales viceprimar pentru probleme sociale.

Pentru 2017-2018, Valerian Cristea a declarat încasări de 493 de mii de lei din salariu și pensii, un lot de pământ și un apartament cu suprafața de 145 de metri pătrați, în valoare de 75 de mii de euro.

www.moldovacurata.md

Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conştient la alegerile parlamentare prin campania de monitorizare şi informare „Pentru un Parlament Curat 2018”, implementat de ADEPT, API, CAPC şi CIJM cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.

Distribuie

Lasă un răspuns