Profesorii de istorie au marcat Centenarul în cadrul unei Zile metodice

Scriitorul și profesorul universitar Vasile Șoimaru a donat Liceului Teoretic “Adrian Păunescu” din Căzăneşti, în persoana directoarei Mariana Banaru, o replică a  hărții  Basarabiei din 1914, retipărită recent la Chișinău, după care deputații Sfatului Țării au stabilit granițele ținutului care a intrat în componența României Mari, de asemenea mai multe cărți dedicate Centenarului Unirii.        

 

Ziua metodică la Istoria Românilor, organizată la Liceul Teoretic “Adrian Păunescu” din Căzănești  cu participarea profesorilor de istorie din instituțiile de învățământ ale raionului  Teleneşti a fost și un omagiu adus  Centenarului Marii Uniri. După lecția publică  elevii și dascălii lor au invocat prin scenete, versuri, cântece patriotice marele eveniment din 1 decembrie 1918.  

Centrul tuturor activităţilor a fost clasa unde dirigintă este dna Dorina Climentovschi. Maria Vleju, șefă-adjunctă la Direcţia Generală Educaţie Telenești ne–a relatat că opțiunea pentru Liceul de la Căzănești nu a fost una întâmplătoare:

”Acum 9 ani această instituție nou înfiinţată şi-a ales numele celui mai mare poet român al contemporaneității,   decizie adoptată unanim de către Consiliul Raional, ideea fiind susținută de către dl Boris Burcă, președintele de atunci al raionului. Am intuit nu numai faptul că profesorii noștri de istorie din satele raionului vor acumula mai mută experiență la metodica predării disciplinei lor. S-a dorit ca dumnealor să trăiască viața acestei insule de românism în care s-a transformat liceul de la Căzănești, care are un patron spiritual deosebit, pe Adrian Păunescu, născut la Copăceni, la 16 kilometri de Căzăneşti, pe linie dreaptă. Nu am avut lume indiferentă la acest eveniment”,  a remarcat dna Vleju.

Oaspete la Ziua metodică a fost scriitorul și profesorul universitar Vasile Șoimaru.

”Păunașii și dascălii lor au fost superbi până la lacrimi! Ei ne-au convins că REÎNTREGIREA E TOT MAI APROAPE! Adrian Păunescu, patronul lor din Ceruri, poate fi mândru de Liceul care-i poartă numele cu cinste”, a remarcat dl Șoimaru.

Amintim că acordarea numelui lui Adrian Păunescu liceului deschis la Căzănești are la bază o istorie de suflet. În anul 1943, preotul-paroh de Copăceni, azi în raionul Sângerei, Ioan Negrescu a botezat pe pruncul Adrian Păunescu, fiul cuplului de învățători de la școala primară din sat. Peste ani, în  2011, Ion Negrescu, șeful Direcţiei Generale Educaţie Telenești și nepotul acelui preot, a venit cu ideea ca noua instituție să poarte numele poetului.

Ion Cernei  

 

Distribuie

Lasă un răspuns