Producătorii de nuci şi legume vor fi protejaţi printr-un proiect de lege iniţiat de deputatul PAS, Vladimir Bolea

Deputatul PAS Vladimir Bolea a prezentat în cadrul unei conferințe de presă o inițiativă legislativă care va legaliza comerțul cu nuci și alte produse agricole, efectuate de către persoanele fizice.

Datorită eforturilor deputatului Vladimir Bolea, acest proiect de lege a fost inclus în politica fiscală pentru 2020 a Guvernului Sandu, fiind ulterior preluat și de către noua guvernare.

În primul rând, inițiativa legislativă vine să legalizeze activitatea și regimul fiscal în domeniul achizițiilor legumelor, nucilor și altor produse vegetale. Proiectul prevede ca persoana fizică ce desfășoară activitatea de colectare a nucilor, legumelor și altor produse agricole, să fie în mod obligatoriu asigurată prin sistemul de asigurări sociale și sistemul de asigurări medicale.

În al doilea rând, se simplifică procedura de achiziție de la populație a producției agricole din horticultură și fitotehnie, și a obiectelor regnului vegetal.

În al treilea rând, se instituie un regim fiscal pentru persoanele fizice care colectează produse agricole și legume în scopul comercializării ulterioare a acestora către agenții economici, valoarea de comercializare a cărora nu va depăși suma de 1,2 mln lei pe parcursul anului calendaristic. Astfel, agentului economic care va efectua achizițiile i se va reține un impozit în mărime de 5 % din plățile efectuate în folosul subiectului.

„Având o pondere deosebită în economia națională, piața nucului în Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, ce afectează grav statul și comunitatea de afaceri din acest domeniu, generând corupție, evaziuni fiscale, stimulând dezvoltarea economiei tenebre, monopol și contrabandă. Despre necesitatea întreprinderii acțiunilor activității de achiziționare de către intermediari se discută de mai mulți ani – prin acest proiect de lege ne punem scopul să aducem în câmpul legal convenabil toți participanții în această piață”, a declarat Vladimir Bolea în cadrul unei conferințe de presă în care a fost prezentat proiectul de lege.

 

Distribuie

Lasă un răspuns