Prin colaborare spre bunăstare și prosperare

În situația actuală financiară și economică precară, agravată la extrem şi de pandemia de coronavirus, e cam dificil de a menține pentru populație o viaţă decentă și în securitate.

E dificil, dar nu și imposibil. De aceea aș vrea să accentuez câteva momente relevante în așa împrejurări. Căci de autorități, de persoanele alese prin votul cetăţenilor în componenţa administraţiei publice centrale și locale depinde foarte mult bunăstarea populaţiei.

Astfel noua primară a comunei Ghiduleni, dna Aliona Cuiban, împreună cu Consiliul Primăriei, a recurs la o soluție verificată în timp: s-a apelat la conştientizarea necesităţii de colaborare, voluntariat, cooperare a tuturor instituţiilor publice din teritoriu: Școala primară-Grădiniţă (dir. dna Svetlana Balenschi); căminul de cultură (dir. dna Magdalina Gheorghiu); biblioteca (sefă dna Maricica Galamaga); punctul medical (dna Silvia Graur și as. medicală dna Daria Bolfun); oficiul poştal (şefă dna Larisa Secară); Consiliul bisericesc al parohiei (preotul călugăr Vasilisc de la mănăstirea Saharna, deplasat temporar în parohia Ghiduleni și dăscăliţa Nadejda Nica, având în ajutor pe Marin Toma).

Încă până la pandemie, sătenii, inclusiv tinerii care au mai rămas în sat, au fost încadraţi în efectuarea curăţeniei în cimitir (urmând pe viitor să fie renovat gardul). A fost adus în ordine terenul de sport, efectuată curățenie exemplară pe trotuarele unde drumul este asfaltat. Şi anume aici, în noaptea Invierii, consătenii, cu toate măsurile de precauţie caracteristice stării de urgenţă, au avut posibilitate să le fie sfinţite coşurile de Paşti, iar doamna primară a înmânat fiecărui sătean câte o lumânare cu Focul Haric – simbolul Luminii Sfinte a Invierii lui Iisus să fie în fiecare casă de creștin.

Precum s-a desfăşurat slujba de Înviere, în mod similar, fără prezenţa enoriaşilor, s-a procedat la Paştele Blajinilor: părintele a citit pomelnicele în biserică, apoi a mers și a sfinţit fiecare mormânt (în imagine). Dar consătenii, inclusiv cei aflaţi departe de baştină, au avut posibilitatea să se afle virtual la locul de odihnă al celor dragi, deoarece, datorită străduinţei dnei primară, ceremonia a fost transmisă în direct.

Cu părere de rău, pandemia ne-a încurcat să inaugurăm Muzeul de istorie și etnografie al comunei, la amenajarea căruia lucrăm de multe luni. Am hotărât să-l amplasăm într-o clădire cu istorie – conacul directorului școlii din Ghiduleni în anii ’40 ai secolului trecut, Ion Croitoru.

Desigur, cele menţionate mai sus sunt doar câteva secvenţe din viaţa satului. Am toată încrederea că administraţia publică locală va menține și în continuare spiritul de echipă, de calaborare între instituţii, consăteni, pentru ameliorarea impactului financiar–economic și de securitate a sănătății, spre bunăstare și prosperitate a comunei.

Trăim și cu speranța că acest Covid periculos va fi învins.

Ion Tudose, s. Ghiduleni

 

Distribuie

Lasă un răspuns