Primari din regiunea Orhei, oaspeți în Parlamentul României

Câțiva primari din Republica Moldova, care au semnat în consiliile lor Declarații de Unire cu Țara, s-au aflat în vizită săptămâna trecută în Parlamentul României. Între ei au fost şi Ion Tulbure, primarul comunei Târșiței, Teleneşti și Oleg Gașper, primarul de Ivancea, Orhei, întâmpinaţi cu multă căldură de către deputații din cele două camere, întruniţi în plen.

Dl Tulbure a ţinut să remarce că delegaţia s-a produs la invitația părții române..

”Am ajuns în Parlamentul României la invitaţia deputatului Constantin Codreanu, dar şi cu implicarea liderului ONG-ului “Acţiunea 2012” George Simion.

La Bucureşti, am avut o discuţie separată cu dl Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, la iniţiativa Domniei Sale. Am primit asigurări că vom fi protejaţi de statul român;  vor fi căutate soluții legislative pentru accesarea comună a fondurilor naţionale; primăriile din România vor fi încurajate să implementeze proiecte comune în baza acordurilor de înfrăţire,” a menționat  primarul comunei Târșiței.

Primarii moldoveni au avut de asemenea întrevederi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care i-a informat despre acţiunile festive prilejuite de centenarul Unirii Basarabiei cu România de la 27 martie 1918 şi  cu deputaţi şi senatori PNL, PMP, PSD, ALDE, care i-au încredinţat de susținere și dorința lor de a vedea întregit neamul românesc.

Dl Tulbure a fost bucuros să întâlnească pe culuarele legislativului românesc un pământean: “Este vorba de Grigore Ostrovari, un tânăr care s-a născut la Târșiței şi a copilărit în satul Căzănești. În prezent Grigore învaţă în Constanța și se afla în Parlamentul României la stagieri organizate de legislatorii români pentru studenţii din Republica Moldova.

Dânsul s-a arătat mâhnit că  primăria Căzăneşti, dar și alte sate vecine, încă nu au semnat o Declarație de Unire cu România. L-am încurajat, spunându-i că acest pas e prea serios și e necesar să fie bine conștientizat, decizia nu vine la comanda cuiva, nu este o campanie,  dar trebuie să se nască în inima fiecărui ales local, iar pentru asta trebuie ceva timp”, a menționat Ion Tulbure.

Remarcăm că Ion Tulbure a votat Declarația de Unire cu România alături de 10 din 11 consilieri locali din comuna Târșiței, unde trăiesc și etnici ucraineni.

Distribuie

Lasă un răspuns