Prețul petrolului s-a prăbușit sub zero dolari pe baril în SUA

Prețul petrolului a ajuns negativ pentru prima dată în istorie. Potrivit cotațiilor Bloomberg cotația petrolului WTI cu livrare în luna mai a ajuns la minus 35 de dolari.

Un preț negativ înseamnă că, dacă se face tranzacția, vânzătorul este dispus să plătească el cumpărătorului pentru a i se lua marfa, o situație inversă decât una comercială normală. Prețul petrolului s-a prăbușit la aceste niveluri pentru că lumea este cuprinsă de pandemie, economia funcționează la niveluri aproape de zero, transporturile aeriene sunt aproape oprite, deci petrolul nu se mai consumă, dar se produce.

Cum scăderea producției nu a putut ține pasul cu scăderea consumului, s-a ajuns la situația în care petrolul a fost stocat dar, după mai multe săptămâni, s-a ajuns și la situația în care majoritatea capacităților de stocare sunt deja pline, potrivit Economica, citată de tv8. Această cotație negativă este valabilă doar pentru contractele cu livrare în luna mai.

În Republica Moldova, după ultima ieftinire din martie 2020, preţurile la carburanţi au rămas stabile, la nivelul de 16,47 lei /litru de benzină A95 şi 14,12 lei/litru de motorină.

Pe 22 aprilie, mai multe staţii PECO din R. Moldova au anunțat că toate tipurile de benzină și motorină s-au ieftinit cu un leu. Gazul lichefiat s-a ieftinit cu 10 bani, transmite stiri.md. Asta înseamnă că un litru de motorină costă 13,12 lei, iar un litru de benzină cu cifra octanică 95 – 15,47 lei.

Distribuie

Lasă un răspuns