Președintele Dodon și PSRM propun sistemul electoral mixt ceea ce a dorit, de fapt, V.Plahotniuc

Președintele Igor Dodon a propus întroducerea sistemului electoral mixt, cu alegerea deputaților după formula 50:50 pe liste de partid și în circumscripții.

Peste câteva zile și fracțiunea Partidului Socialiștilor a anunțat că a elaborat o inițiativă legislativă în susținerea propunerilor formulate de președintele Igor Dodon cu privire la sistemul electoral mixt, propunând înregistrarea proiectului de lege în Parlament în regim de urgență.

Potrivit inițiativei președintelui, 25 dintre cei 50 de deputați aleși pe circumscripții, să fie din diaspora și din regiunea transnistreană, iar celeilalți 25 – din raioane și din Chișinău.

Pentru înregistrarea candidaților la funcția de deputat, șeful statului propune colectarea unui număr minim de semnături – 600. În opinia sa, studenții trebuie să obțină dreptul de a vota la locul de studii, în baza certificatului eliberat de instituția de învățământ. La fel, președintele a reiterat poziția sa privind reducerea numărului de deputați de la 101 la 71.

Alexandru Slusari, vicepreşedintele PPPDA și Ilian Caşu, vicepreşedintele PPPN, au remarcat la un post de televiziune că iniţiativa lui Igor Dodon face parte dintr-un aranjament mai vechi avut cu Plahotniuc. „Scopul real al lui Plahotniuc a fost de fapt  nu votul uniniminal ci sistemul electoral mixt, care îi este mai convenabil. Argumentul forte este că Igor Dodon nu a semnat acea Declaraţie contra votului uninominal, semnată de liderii mai multor partide, afirmă fruntașii celor două formațiuni.

            Apropo, analistul Nicolae Negru, dar și alți colegi de-ai dânsului și experți politici, imediat după mediatizarea inițiativei lui V.Plahotniuc, au presupus acest joc între acesta și președintele I.Dodon și că ținta adevărată a acestor doi este trecerea la sistemul electoral mixt.

Reporter C

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns