Premiera solicită demisia conducerii Institutului Național al Justiției

 Premiera Maia Sandu solicită demisia conducerii Institutului Național al Justiției (INJ), deoarece „nu asigură sistemul judecătoresc din Moldova cu un număr suficient de profesioniști, bine pregătiți și specialiști integri”.

Potrivit prim-ministrei scopul activității INJ nu a fost atins, dacă este analizată „situația catastrofală din sistemul justiției”. „Atât pregătirea inițială, cât și formarea continuă sunt sub orice standarde”, a declarat premiera în cadrul unui briefing de presă, citată de IPN.

Maia Sandu a menționat că, de-a lungul timpului, INJ a angajat oameni cu probleme de integritate. Există informații despre practicile de mituire în cadrul instituției, atât la admitere, cât și la absolvire. „Cum putem avea justiție integră când chiar institutul îi învață pe viitorii procurori și judecători cu normalitatea fenomenului de corupție?”, a spus Maia Sandu.

Premiera a solicitat Ministerului Justiției și Ministerului Finanțelor să identifice de urgență soluțiile legale pentru a crește de două sau chiar de trei ori numărul de persoane care urmează a fi instruite pentru profesiile de judecători și procurori, chiar începând cu anul acesta. Iar dacă nu există posibilitate de a suplimenta acest număr fără a modifica legea, Maia Sandu cere Ministerului Justiției, de urgență să pregătească modificările la cadrul legal.

Pentru perioada academică octombrie 2019-aprilie 2021 au fost planificate 20 de locuri pentru judecători și 20 – pentru procurori, număr insuficient, spune Maia Sandu, în condițiile în care sistemul trebuie înlocuit practic integral. „Nici în procuratură, nici în sistemul judecătoresc nu există o masă critică de oameni care să vrea să curețe sistemul, de aceea este nevoie de judecători și procurori noi, ca să schimbe sistemul din temelie”, a declarat Maia Sandu.

Diana Scobioală, directoarea INJ, a venit cu o reacţie la declaraţiile prim-ministrei: “Vă îndemn să studiaţi legea cu privire la Institutul Naţional al Justiţiei şi veţi afla că INJ nu se află în subordinea guvernului. Respectiv, dumneavoastră, nu deţineţi competenţa să-mi cereţi mie demisia. Dintr-o altă declaraţie, am aflat că intenţionaţi să modificaţi legea şi să plasaţi institutul sub controlul guvernului. Este o practică asiatică şi vine în contradicţie cu principiile puse la baza creării instituţiei şi recomandările Consiliului Europei.”

Scobioală susţine că acuzaţiile prim-ministrei privind corupţia din instituţia INJ sunt nefondate.

 

 

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns