Premiera documentarului “Nicolae Costin – Apostol al Românismului”, la Pecişte

În imagine: Vasile Munteanu le-a relatat elevilor şi pedagogilor din Pecişte că în acest documentar şi-a propus să scoată în evidenţă acţiunile curajoase ale regretatului primar, realizările pe care le vedem şi astăzi în capitala pe care Costin a desovietizat-o, readucând-o la rădăcinile ei fireşti, româneşti.

 

Premieră în satul Pecişte, raionul Rezina. Vineri, la gimnaziul din localitate a fost prezentat documentarul TVR Moldova „Nicolae Costin – Apostol al Românismului”, realizat de jurnalistul Vasile Munteanu, originar din Mateuţi, colaborator la acest post TV. Locaţia este satul de baştină al primului primar democrat al Chişinăului după anul 1944, relatează www.tvr.md.

Autorul filmului, Vasile Munteanu, împreună cu deputata în primul Parlament, rezineanca Nadejda Brânzan, le-au vorbit profesorilor şi elevilor despre personalitatea lui Nicolae Costin şi acţiunile curajoase ale regretatului primar în lupta pentru eliberare naţională.

După cum ne-a relatat dna Brânzan, TVR Moldova a oferit în dar bibliotecii scolii, dar şi celei săteşti, CD-uri cu documentarul “Nicolae Costin – Apostol al Românismului”, şi câteva cărţi „Nicolae Costin, promotor al Renaşterii Naţionale”, oferite de soţia regretatului primar, Iuliana Gorea–Costin.

Nicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936, a fost doctor habilitat în istorie, profesor universitar, deputat în primul Parlament din partea circumscripţiei electorale Ignăţei, în componenţa căreia intrau mai multe localităţi din raionul Rezina, inclusiv satul său de baştină, Pecişte, şi unul dintre fruntaşii Mişcării Naţionale din Basarabia, coautor al Declaraţiei de Independenţă şi al Constituţiei RM. În perioada 1990-1994 a deţinut funcţia de primar general al oraşului Chişinău. A contribuit esenţial la dezvoltarea capitalei Republicii Moldova prin schimbarea denumirilor străzilor, prin redeschiderea bisericilor, bibliotecilor şi liceelor cu predare în limba română.

La 9 august 1994, prin decret prezidenţial, Nicolae Costin a fost eliberat din funcţia de primar de Chişinău, fiind trecut în rezerva de cadre a Guvernului. Se stinge fulgerător din viaţă la 16 februarie 1995, la nici 59 de ani împliniţi, cauza oficială a decesului fiind leucemia. După mai bine de 20 de ani, moartea lui Nicolae Costin a rămas învăluită de mister. Documentarul aduce mai multe mărturii, care vin să facă un pic de lumină în acest caz.

Reporter “C”

Distribuie

Lasă un răspuns