Pregătirea de seceriș – pe ultima sută de metri

În imagine: Vladimir Negruță, responsabil de recoltare și  combainistul Dumitru Perju, ne-au declarat că în gospodărie demult nu se mai lucrează pe vechi, tehnica este performantă, soiurile de grâu sunt și ele de origine germană, ogoarele-s îngrijite. Au fost întroduse îngrăşăminte minerale şi plugarii speră să obţină cel puţin 5 tone de grâu la hectar. 

 

Zilele acestea, plugarii din Negureni, Teleneşti, localitatea unde cerealele din prima grupă ocupă peste 1000 ha, fac ultimele pregătiri pentru seceriș. Cele trei unităţi agricole care activează pe teritoriul comunei dispun de câte o combină de producție germană, care, după productivitate şi calitatea treieratului, înlocuiește două-trei combine de modele sovietice.   

Vladimir Negruță, responsabil pentru recoltare în cadrul SRL ”Albmuntagro” spune că tehnica este pregătită pentru lucru şi administraţia gospodăriei preconizează timp de 12 zile să strângă roada.

Dânsul a mai precizat că este pregătit şi utilajul de la făţare, două camioane mari, trei tractoare cu remorci, care vor transporta grânele, un tractor cu plug și altul cu cisternă pentru securizarea procesului recoltării.

Maria Munteanu, directoarea gospodăriei, spune că în anul curent suprafaţa cu grâne s-a majorat faţă de anul precedent cu 50 de hectare.

”Întreprinderile de panificaţie manifestă un interes tot mai mare faţă de grâul crescut la noi. Iată de ce am mărit suptafaţa cu grâne. Acum este important ca roada să ajungă la timp în hambare. În caz de necesitate vom apela şi la ajutorul vecinilor, care sunt foarte receptivi, dar roada va fi strânsă fără pierderi” a mai adăugat lidera.

Potrivit datelor Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie Teleneşti, la secerișul curent în gospodăriile raionului vor participa circa 80 de combine, care urmează să strângă grânele din prima grupă de pe circa 11 000 de hectare.

Ion Cernei

Distribuie

Lasă un răspuns