Pomicultorii analizează şi învaţă

La seminar au participat agenţii economici din raionul Rezina, interesaţi de problemele şi căile de dezvoltare ale pomiculturii. Foto consiliu.rezina.md.

În anul trecut, pomicultorii din raionul Rezina au obţinut o roadă-record de fructe la hectar. Dar ei totuşi consideră că au nevoie atât de instruire, cât şi de analiza situaţiei din ramură. “Tăiatul în uscat al pomilor fructiferi, roada anului 2019”, aceasta a fost tema seminarului raional organizat de Direcția Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru (DAAAC) Rezina în colaborare cu Institutul Științifico-Practic de Horticultură și Tehnologii Alimentare. Activitatea a fost găzduită de agricultorii din satul Pecişte.

 

Partea teoretică a activității s-a desfăşurat în Casa de cultură din sat, iar cea practică – în livada GȚ Seliște-K. În debutul seminarului profesorul Ilie Donică, doctor habilitat în agricultură, membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Șișești din România, originar din s. Mateuţi, raionul Rezina, consultantul principal al participanţilor la seminar, a prezentat noua sa lucrare – Cercetări și realizări în pomicultură.

Tudor Gore, consultant regional ACSA a făcut o prezentare detaliată a Proiectului Livada Moldovei, care oferă asistență tehnică și financiară gospodăriilor care se ocupă de creşterea şi procesarea produselor pomicole.

Vera Cernega, şefa Direcției Agricultură, Alimentație, Arhitectură și Cadastru Rezina a prezentat o informaţie amplă despre situaţia în pomicultura din raionul Rezina. Potrivit dumneaei, livezile ocupă în teritoriul raionului circa 2000 de hectare, dintre care sunt îngrijite aproximativ a treia parte, livezi tinere. Jumătate din această suprafaţă o ocupă plantaţiile cu soiuri sămânţoase, iar cealaltă – cu sâmburoase. Cea mai mare roadă de fructe din ultimele decenii – 22 de tone în medie la hectar a fost strânsă în anul 2018, iar GŢ Maria Duca din Cuizăuca a obţinut câte 38 de tone, GŢ Cojocaru Maria din Lipceni şi Brotex din Cuizăuca – câte 28 de tone la ha. În anii precedenţi, a concretizat dna Cernega, roada de fructe în raionul rezina a fost de două ori mai mică.

Totodată dumneaei a menţionat că anul trecut pomicultorii din raion s-au confruntat cu probleme serioase la comercializarea fructelor, preţurile la care au căzut drastic. Infrastructura de păstrare şi procesare a fructelor din raionul Rezina este foarte slabă, lucru care împiedică producătorii să manevreze cu posibilităţile de comercializare a producţiei.

Utilizarea posibilităţilr propuse de Proiectul Livada Moldovei ar contibui la depăşirea multor dintre aceste probleme, a concretizat Tudor Gore.

După care, profesorul Ilie Donică s-a referit la particularitățile tăiatului în uscat al pomilor fructiferi în anul curent, vorbind și despre inovațiile din ramură, tendințele actuale.

La partea practică a seminarului, care s-a desfăşurat în livada GȚ Seliște-K, profesorul Ilie Donică le-a demonstrat participanţilor metodele moderne de tăiere în uscat a pomilor pentru a asigura o formare optimală a pomilor şi a obţine o roadă bogată de fructe. Dl Donică a răspuns şi la mai multe întrebări ale celor prezenți.

Reporter ”C”

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns