Platforma DA amenință cu proteste masive și cu inițierea unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului

Platforma DA a mediatizat o declaraţie cu privire la intenţia guvernării de a anula creşterea în valoare dublă a veniturilor majorităţii pensionarilor.

În declaraţie se menţionează că recent, guvernarea lui Dodon, a anunţat cu mare tamtam despre un aşa zis eveniment inedit în istoria Moldovei — indexarea pensiilor de două ori pe an. În opinia autorilor declaraţiei, după aceste asigurări verbale ale lui Dodon se ascunde o mare farsă!

Conform modificărilor din decembrie 2019 la Legea privind sistemul public de pensii, este prevăzută indexarea de două ori pe an a pensiilor ce nu depășesc minimul de existență. Atunci media creșterii anuale a prețurilor de consum pentru ultimii trei ani a fost stabilită drept coeficient de indexare pentru toate pensiile. În mod normal cei mai săraci pensionari trebuie să beneficieze de o indexare în valoare dublă a pensiilor şi prin modificarea respectivă acest scop ar fi fost atins.

Însă, la nici 3 luni de la acea decizie a legislativului, Igor Dodon renunţă la ideea majorării în valoare dublă a veniturilor a peste 400 de mii de pensionari, ascunzându-se după cuvinte frumoase şi după propriul Guvern, care a elaborat un proiect de rectificare a legii privind sistemul public de pensii!

De-facto, această modificare anulează creșterea în valoare dublă a veniturilor majorităţii pensionarilor! Da, Dodon şi guvernul său propun indexarea tuturor pensiilor de două ori pe an, dar cu coeficientul de inflație pentru 6 luni precedente. Astfel, se revine la formula care a fost în vigoare până în decembrie 2019, când pensiile erau indexate o dată pe an cu coeficientul inflației anuale!

Pe fundalul ultimelor majorări cu circa 45% a tarifelor la transportul interurban, dar şi a preţurilor la produsele alimentare, majorări ce lovesc cele mai vulnerabile segmente sociale, inclusiv pensionarii, politicile Guvernului controlat de Dodon sunt în mod evident antisociale.

 

Distribuie

Lasă un răspuns