Petrolul se vinde la cel mai mic preț din ultimii 10 ani. Cum influențează costurile benzinei în R. Moldova

Cotaţia barilului de petrol la bursele internaţionale continuă să scadă. În seara zilei de 18 martie, prețul petrolului a coborât sub nivelul de 25 de dolari pentru un baril. Acesta este cel mai mic preț din ultimii 10 ani, fiind mai eftin cu circa 57% decât acum o lună, informează , mold-street.com, citat de agora.md.

Cotaţiile petrolului sunt puternic impulsionate spre scădere de diminuarea cererii din cauza expansiunii pandemiei de coronavirus şi a unui război pentru câştigarea clienţilor, declanşat între Arabia Saudită şi Rusia, care ameninţă să „inunde” piața cu petrol ieftin, începând din aprilie.

„Restricţiile de călătorie şi încetinirea industrială afectează previziunile privind cererea mondială de petrol, într-un moment în care noi resurse, provenind din partea OPEC, vor intra pe piaţă”, comentează analiştii de la ING.

Prețurile la benzină și motorină în R. Moldova

În acelaşi timp, pe piaţa internă a R. Moldova preţurile la benzină şi motorină au înregistrat reduceri minore. Astfel în ultima lună, benzinăriile din țară au diminuat preţurile cu doar 6-7%. Ultima reducere a avut loc pe 10-11 martie 2020, când preţul unui litru de benzină sau motorină s-a diminuat cu 0,90-1,0 lei.

Operatorii de pe piață spun că mai au în stocuri cantități mari de combustibil, cumpărat încă în luna februarie. Respectiv, în momentul în care vor fi făcute importuri la prețuri mai mici, vor fi diminuate și prețurile la pompă.

Totodată, companiile atestă o scădere semnificativă a vânzărilor, cu circa 35-40%, ca urmare a faptului că multă lume stă acasă, iar o parte din activitățile economice, inclusiv transporturile, au fost stopate din cauza epidemiei COVID-19.

Datele din România arată că acolo, de la începutul lunii martie, benzina s-a ieftinit cu aproape 1,5 lei pentru un litru, iar în Macedonia de Nord cu mai mult de 2 lei per litru

 

Distribuie

Lasă un răspuns