Peste 90 de zile, orașul Orhei devine oficial – municipiu

Peste 90 de zile orașul Orhei, alături de alte șapte orașe din republică va obține oficial statutul de municipiu, relatează www.radioorhei.info.

Una din cele mai importante prevederi ale legii este că 40% din suma impozitelor încasate pe teritoriul municipiului urmează să rămână în bugetul local. Legea intră în vigoare după 90 de zile din data publicării în Monitorul Oficial.

Discuții despre acordarea statutului de municipiu pentru orașele Orhei, Cahul, Soroca și Ungheni au fost lansate încă în anul 2012.

În iulie 2014, Parlamentul votase în prima lectură un proiect de lege în acest sens, iar pentru lectura finală se propunea ca acest statut să fie oferit și orașelor Edineţ, Hânceşti şi Străşeni.

Până la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, legea așa și nu a ajuns să fie dezbătură în a doua lectură.

Datorită reformei teritorial-administrative din 1998, mai multe orașe din republică, printre care și Orhei, au avut în perioada anilor 1998-2003 statut de municipiu – reşedinţă de judeţ. Din componența municipiului Orhei atunci făceau parte localitățile Bolohani și Pohorniceni.

A urmat însa o contrareformă, care a desfiinţat judeţele şi a reînfiinţat raioanele, iar în republică și-au păstrat statutul de municipiu doar Chişinăul, Bălţii, Comratul, Benderul şi Tiraspolul.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns