Peste 600 de tone de pesticide din regiunea transnistreană urmează să fie lichidate cu sprijinul OSCE

Peste 600 de tone de pesticide inutilizabile de pe teritoriul regiunii transnistrene urmează să fie evacuate şi distruse, conform unui proiect susţinut de OSCE, transmite Moldpres. Detaliile proiectului au fost discutate luni, în cadrul unei întâlniri a ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului al RM, Ion Perju, cu şeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, Claus Neukirch.

Potrivit reprezentanților OSCE, au fost deja identificate 12 locații de unde urmează să fie ridicată această cantitate de pesticide. Procedura de examinare a tipurilor de pesticide, reambalarea și evacuarea acestora va începe în luna ianuarie 2020. Conform prevederilor programului, Agenția de Mediu va fi principala instituție responsabilă de monitorizarea procesului.

Proiectul Eliminarea și distrugerea pesticidelor inutilizabile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Faza 2, a fost lansat în luna februarie a anului 2016 cu scopul de a efectua o evaluare detaliată a cantității de pesticide, analiză chimică și reambalare a tuturor tipurilor și cantităților de pesticide rămase pe teritoriul regiunii transnistrene și, ulterior, incinerarea acestora în afara Republicii Moldova. Costul total al proiectului a fost estimat la 959 mii de euro. În faza I a proiectului au fost reambalate, evacuate și eliminate 105 tone de pesticide inutilizabile și interzise, din trei depozite din raionul Râbnița.

 

Distribuie

Lasă un răspuns