Personalul de specialitate din muzeele raionale și locale va fi angajat prin concurs

Personalul de specialitate din muzeele raionale și locale va fi angajat prin concurs, organizat de conducerea instituțiilor. Un proiect de lege de modificare a Legii Muzeelor a fost aprobat vineri de Parlament în două lecturi, transmite IPN.

Potrivit unuia dintre autori, deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, modificările vor simplifica procedura de angajare a personalului de specialitate în instituțiile muzeale.

Conform prevederilor legale actuale, angajarea personalului de specialitate se efectuează de către autoritatea administrației publice locale de nivelul doi în cazul muzeelor raionale, autoritatea administrației publice locale din UTA Găgăuzia în cazul muzeelor din UTAG și de către autoritatea administrației publice locale de nivelul unu, în cazul muzeelor locale.

În nota informativă a inițiativei legislative se menționează că procedura este una dificilă și exclude administrația muzeului din procesul decizional cu privire la angajarea personalului de specialitate. Lucrul acesta duce la apariția diferitor dificultăți, tergiversări în activitatea instituției muzeistice, precum și generează contradicții în procesul de gestionare eficientă a instituției, personalul nefiind subordonat directorului, care nu are calitatea de angajator.

„Legea muzeelor prevede că angajarea personalului de specialitate din muzeele naționale se efectuează de către conducerea muzeului, care este o procedură juridică clară și, prin urmare, considerăm că această procedură trebuie să fie aplicată și în cazul muzeelor raionale, ale UTA Găgăuzia și în cazul muzeelor locale”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns