Perioada votării ar putea fi scurtată cu două ore

La vot de la 08:00 până la 20:00. Comisia Electorală Centrală (CEC) propune scurtarea timpului votării din ziua alegerilor cu două ore. Cetățenii ar urma să se prezinte la urne de la ora 08:00 până la 20:00. Este doar una dintre propunerile care se regăsește într-un proiect aprobat la ședința CEC din 2 iunie, care urmează a fi expediat Guvernului și Parlamentului.

În prezent, alegătorii își pot exprima dreptul la vot de la ora 07:00 până la 21:00.

Deși raportorul pro-iectului a spus că acesta este unul „vast”, propunerile CEC, care nu sunt publicate pe site-ul instituției, nu au fost prezentate în cadrul ședinței.

„S-a modificat capitolul referitor la răspunderea juridică, verificarea listelor, observatori. Proiectul e vast, cred că toți l-au citit. […] Au fost operate modificări la articolul 69, ce ține de reflectarea în mass-media. La fel, au fost propuse modificări la Codul Contravențional și la Codul serviciilor audiovizuale”, a menționat raportorul Vasile Gafton.

„M-am așteptat că proiectul va fi discutat și examinat la modul cel mai serios. Proiectul s-a limitat nici la o prezentare clară a celor ce se includ în el. Sunt zeci de propuneri din partea societății civile. În mod normal, raportorul spune de ce o propunere nu a fost inclusă în proiect. CEC a stat câteva luni pe scaune, a așteptat propuneri și a acceptat ceea ce îi place. Am stat pasiv să mă uit la ce se discută. Pe ei îi interesează doar să bene-ficieze de garanțiile unei legi, care nici nu îi vizează”, a spus membrul CEC Sergiu Gurduza.

Menționăm că, pentru modificarea Codului Electoral, este nevoie de votul Parlamentului.

 

Distribuie

Lasă un răspuns