Pentru o mită de 1000 de euro – 5 ani de închisoare şi 120 mii de lei amendă

În articolul „Mită de 1000 de euro pentru a fi angajat la penitenciar”, publicat în numărul din 8 iulie 2016, CUVÂNTUL informa că Procuratura Anticorupţie l-a reţinut pe şeful serviciului resurse umane al Penitenciarului nr.17 Rezina, bănuit că ar fi extorcat şi primit 1000 de euro pentru angajarea unei persoane în funcţia de gardian-supraveghetor. În articol se mai preciza că dacă va fi găsit vinovat respectivul  riscă o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 6000 la 8000 unităţi convenţionale.

 

Prin sentinţa Judecătoriei Militare din 23 decembrie 2016, Grigore Trâmbaci (căci despre el era vorba), a fost recunoscut vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 324 alin.(2) lit. c) Cod penal, fiindu-i stabilită drept pedeapsă 7 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă în mărime de 6000 u.c. (120000 lei) şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pe un termen de opt ani. Totodată, în baza art. 66 Cod penal, inculpatului i-a fost retras gradul special deţinut – maior de justiţie.

Avocatul inculpatului a atacat sentinţa instanţei de fond la Curtea de Apel Chişinău, solicitând casarea ei totală şi pronunţarea unei hotărâri noi, prin care Grigore Trâmbaci să fie achitat.

Curtea de Apel a casat sentinţa în partea stabilirii pedepsei, pronunţând o hotărâre nouă, prin care inculpatul a fost recunoscut vinovat de comiterea infracţiunii incriminate şi i-a stabilit pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu amendă în mărime de 6000 u.c., cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice pe un termen de opt ani. Totodată, în baza art. 90 Cod penal al RM, executarea pedepsei stabilite a fost suspendată condiţional pe o perioadă de probaţiune de cinci ani.

Considerând că instanţa de apel a comis la judecarea dosarului un şir de erori, Procuratura de circumscripţie Chişinău a atacat cu recurs decizia Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău în Curtea Supremă de Justiţie. Astfel, Curtea Supremă de Justiţie casează parţial decizia Colegiului Penal al Curţii de Apel Chişinău din 30 mai 2017, rejudecă cauza şi pronunţă o nouă hotărâre, prin care se exclude dispoziţia privind aplicarea faţă de Grigore Trâmbaci a prevederilor art. 90 Cod penal. Adică, conform CSJ, Grigore Trâmbaci se consideră condamnat în baza art. 324 alin. (2) lit. c) Cod penal la 5 ani de închisoare, cu amendă în mărime de 6000 u.c. (120 000 lei), cu privarea de dreptul de a exercita funcţii publice pe un termen de 8 ani şi executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis de la momentul reţinerii. Decizia CSJ a fost pronunţată integral la 16 ianuarie 2018 şi este irevocabilă.

Reporter „C”

 

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns