Pensiile vor putea fi reexaminate?

Persoanele care activează sau au activat în câmpul muncii după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vârstă, stabilite conform prevederilor Legii nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii, vor avea dreptul de a solicita reexaminarea pensiei cu condiția că pensia calculată în condițiile legii indicate va fi mai mare decât pensia care este achitată solicitantului în prezent, scrie FISC.md din 28 mai 2018.

Ministerul Sănătății, Muncii și protecției Sociale propune pentru consultări publice un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, având în vedere Legea nr. 290 din 16 decembrie 2016 pentru modificarea și completarea unor acte legislative și Legea nr. 156-XIV din 14 octombrie 1998 privind sistemul public de pensii.

Conform autorilor proiectului, acesta a fost elaborat cu scopul respectării principiilor fundamentale care stau la baza funcționării sistemului public de asigurări sociale — principiului contributivității și egalității.

Ministerul a înaintat amendamentul în vederea asigurării tuturor participanților la sistemul public — contribuabili și beneficiari — a unui tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește drepturile și obligațiile prevăzute de lege și principiul contributivității — conform căruia drepturile de asigurări sociale se cuvin pe temeiul contribuțiilor de asigurări sociale plătite, se spune în nota informativă a proiectului.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale solicită expunerea propunerilor și comentariilor necesare pentru definitivarea proiectului până la 7 iunie curent.

 

Foto simbol infomoldova.net
Ion Perciun 

Distribuie

Lasă un răspuns