Pensia medie pentru limita de vârstă s-a majorat cu doi lei faţă de minimul de existență Pensia medie raportată la salariu. Grafic NTV Moldova

 Vestea că pensionarii din R. Moldova vor primi în fiecare lună alocații mai mari decât minimul de existență a fost primită cu bucurie și speranță. Fericirea nu a durat, însă, prea mult. Pentru că pensia medie pentru limita de vârstă, după cum a constatat www.agora.md, s-a dovedit a fi mai mare doar cu… doi lei decât minimul de existență stabilit de către Biroul Național de Statistică.

„Începând cu 1 aprilie, pensia medie pentru limita de vârstă a depășit minimul de existență pentru pensionari. Acum avem certitudinea că am pus bazele unui sistem de pensii corect și echitabil, în care deputați, miniștri sau procurori nu vor mai avea pensii de câteva ori mai mari decât profesorii sau medicii”, declara pe 11 mai 2018, de la tribuna Parlamentului, premierul Pavel Filip.

Potrivit celui mai recent raport al Biroului Național de Statistică, minimul de existență în primul semestru al anului 2018 era de aproximativ 1589 lei.

Totodată, la solicitarea jurnaliștilor Agora.md, Casa Națională de Asigurări Sociale ne-a remis un document care arată că în prezent mărimea medie a pensiei pentru limita de vârstă este de 1 590,8 lei. De o asemenea remunerare se bucură în fiecare lună 708 761 de pensionari.

În concluzie, persoanele care primesc pensii pentru limita de vârstă ridică lunar o sumă cu exact 1,8 lei mai mare decât minimul de existență.

În cadrul discursului în Parlament privind implementarea Programului de activitate al Guvernului pentru perioada 2016-2018, Pavel Filip a declarat: „În 3 ani pensia medie a crescut cu 47%, iar de la 1 ianuarie cei care au pensii sub minimul de existență vor avea parte de majorări de 10%. De la anul vor fi recalculate pensiile pentru cei care muncesc după pensionare, iar apoi urmează indexarea, de la 1 aprilie, așa că pentru unii alocațiile chiar se vor dubla”, mai scrie sursa citată.

 

Distribuie

Lasă un răspuns