Pensia femeilor care stau în concediul de îngrijire a copilului va fi calculată în funcție de venitul mediu lunar

Pensia femeilor care stau în concendiul de îngrijire a copilului va fi calculată în funcție de venitul mediu lunar al persoanei asigurate. Declarația a fost făcută de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul unui interviu pentru Sputnik Moldova, transmite agrora.md. Șefa de la Sănătate a precizat că potrivit calculului care se face în prezent, la determinarea pensiei se ia în calcul salariul minim pe țară de 1000 de lei, acest lucru descurajându-le pe femei.

„Vom modifica modul de determinare a venitului mediu lunar asigurat pentru femeile care îngrijesc copii până la vârsta de trei ani. Acum în acea perioadă de îngrijire a copilului se ia în calcul salariul minim pe țară de 1000 de lei. Noi propunem să fie luat în calcul salariul mediu lunar care este pe țară la data determinării pensiei. Acest lucru va motiva femeile să crească și să îngrijească copii”, a declarat ministra.

Dumbrăveanu a explicat că dacă o femeie înainte de a ieși în concediul de îngrijire a copilului avea un salariu de 3000 de lei, pe perioada concediului de maternitate i se va calcula venitul potrivit salariului mediu pe economie:

„Persoanele asigurate, care au contribuit în sistemul de asigurări sociale, dar acea perioadă de îngrijire a copilului, chiar dacă i se menține acest statut de persoană asigurată, i se menține și locul de muncă, această perioadă i se include în stagiul de cotizare, dar se includea la nivelul salariul mediu de 1000 de lei. Este clar că femeile erau demotivate pentru că atunci când se calcula dreptul la pensie pentru această perioadă, chiar dacă era inclus în stagiu, era inclus la nivelul unui salariu minim”.

Salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2019 constituie 6975 de lei.

Din partea redacţiei CUVÂNTUL: Legea ar trebui să vizeze în general persoanele care stau în concediu de îngrijire a copilului, deoarece în prezent această activitate este practicată nu doar de mame (şi nici doar de femei, care în acest context ar însemna inclusiv bunica, sora şi orice altă persoană de genul feminin). Potrivit fisc.md, pot solicita concediu pentru îngrijirea copilului, opţional, tatăl, bunelul, bunica sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului.

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns