Pedepsit pentru că îşi discrimina colega poliţistă

Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a emis recent o Hotărâre în baza procesului-verbal cu privire la contravenție, întocmit de către Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în baza art.542 alin.(2) Cod contravențional, relatează serviciul de presă al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

  Procesul-verbal de contravenție a fost întocmit în baza Deciziei emise la 11 februarie 2019 pe cauza nr.221/18 prin care a constatat hărțuire pe criteriu de statut matrimonial și sex în câmpul muncii. Petiționara și reclamatul sunt angajați ai Inspectoratului de Poliție Telenești, iar învinuirile aduse țineau de atitudinea discriminatorie față de femeile care ocupă funcții de conducere în profesiile masculinizate. Petiționara invoca crearea de către reclamat a unui mediu ostil și intimidant la locul de muncă prin îndemnarea subalternilor petiționarei de a nu se supune indicațiilor acesteia, răspândirea informației ofensatoare despre statutul matrimonial și viața privată, neimplicarea ei în ședințele operative, neincluderea în graficul de serviciu drept responsabilă coordonatoare în grupa operativă.

Instanța de judecată a recunoscut vina reclamatului în săvârșirea contravenției prevăzute de art.542 alin.(2) Cod contravențional, acestuia aplicându-i-se o amendă în mărime de 200 unități convenționale, ceea ce constituie zece mii lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul Inspectoratului General de Poliție al Republicii Moldova sau în cadrul subdiviziunilor acestuia pe un termen de șase luni.

La momentul emiterii deciziei prin care a constatat hărțuirea, Consiliul a recomandat Inspectoratului General de Poliție să demareze desfășurarea unui studiu prin care să fie analizate aspectele de gender în activitatea polițienească, aceste stereotipuri fiind în măsură să lezeze demnitatea umană și să stagneze creșterea în carieră a femeilor care își desfășoară activitatea în acest domeniu.

Distribuie

Lasă un răspuns