Pedagogii au dreptul legal să iasă la proteste

Nicolae Mândru, şeful Direcţiei Învăţământ Şoldăneşti ne-a relatat, că pedagogii, ca şi toţi cetăţenii, au dreptul să protesteze şi participă la greve organizate în cadrul legal.

“Acţiunile respective sunt coordonate cu sindicatul de ramură. Revendicările înaintate de oamenii ieşiţi la proteste sunt fondate. Consider că situaţia în învăţământ nu este tocmai cea mai bună. Spre exemplu, din cele 8 cadre didactice tinere, câte fusese repartizate în raionul nostru, la Şoldăneşti nu a ajuns nimeni. Din lipsă de pedagogi, suntem nevoiţi să reîncadrăm în muncă profesorii pensionari, numărul lor fiind cam fiecare al zecelea din cele aproximativ 550 de cadre didactice angajate în prezent în instituţiile de învăţământ din raion.

Eu cred că profesia de pedagog nu mai este atractivă pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior din ţară. E necesar să fie revăzută şi schema de salarizare a profesorilor. În opinia mea, salariul unui pedagog începător ar trebui să fie de minimum 5 mii de lei pentru şarja didactică de 18 ore. Doar aşa ar putea supravieţui în condiţiile actuale, când preţurile sunt galopante”, a opinat şeful Direcţiei Învăţământ Şoldăneşti.

Natalia Rotari

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns