PD a inițiat discuțiile cu PSRM pentru crearea unei coaliții de guvernare

Partidul Democrat din Moldova va purta discuții pentru revenirea la guvernare. Decizia a fost luată astăzi de către Consiliul Național Politic al formațiunii, care s-a întrunit în ședință pentru a discuta evenimentele politice din țară, dar și situația din partid, după recentele plecări ale câtorva membri.

Foto: UNIMEDIA

Partidul Democrat condamnă practicile abuzive de intimidare și hărțuire folosite în trecut de fosta conducere a PDM și preluate de foștii membri ai formațiunii care au plecat recent din partid. „Partidul Democrat înțelege că acțiunea politică a foștilor colegi, ghidată de o frustrare copleșitoare tributară trecutului, este tot atât de sinceră ca și atitudinea fostei conduceri a formațiunii față de problema invalidării alegerilor în Chișinău din 2018 sau față de investigarea fraudei bancare”, se arată în declarația adoptată astăzi de CNP.

În cadrul ședinței, PDM a luat act de faptul că un eventual dialog cu blocul ACUM a eșuat, întrucât liderii acestuia își doresc alegeri anticipate pentru a reveni în Parlament și sunt deja cu gândul la alegerile prezidențiale. PDM consideră că alegerile anticipate nu sunt o soluție și că acestea vor avea efecte negative, pentru că și 2020 ar deveni un an pierdut, la fel ca 2019.

Întrucât Partidul Socialiștilor și-a manifestat deschiderea pentru un posibil dialog și o guvernare care să împartă responsabilitățile cu PDM, membrii Consiliului Național Politic au delegat și împuternicit reprezentanții Partidului Democrat, care să poarte discuții cu PSRM, în anumite condiții.

„Trebuie să fim sinceri: noi și PSRM avem diferențe majore de ideologie. Și acest lucru va rămâne așa. Partidul Democrat rămâne un partid pro-european. De aceea, în cazul unor eventuale discuții, vom pune în prim plan, ca priorități, parcursul european și o politică externă orientată spre Occident, spre Vest, relații bune cu vecinii România și Ucraina, integritatea teritorială a țării, securitatea statului, inclusiv securitatea și independența energetică, valorile identitare (limba și istoria). Acestea sunt pentru noi linii roșii și numai în aceste condiții pot avea loc anumite discuții”, le-a spus celor prezenți președintele PDM Pavel Filip.

Membrii Consiliului Național Politic au menționat că în perioada în care a fost la guvernare, Partidul Democrat a demonstrat că poate face lucruri concrete și că are oameni profesioniști în echipă. ”S-o spunem deschis, e criză de oameni în instituțiile statului. Este lipsă de specialiști, mai ales de oameni instruiți și calificați, care înțeleg bine administrarea țării. Acesta a fost și motivul pentru care blocul ACUM a plecat de la guvernare. După ce au dat afară sute de specialiști din ministere, și-au dat seama că nu au cu cine lucra și s-au speriat. PD însă are oameni cu experiență, noi am demonstrat că știm cum și putem să facem fapte pentru oameni”, a declarat liderul PD la eveniment.

Discuțiile urmează să înceapă în următoarele zile, după care partidul va lua o decizie.

Astăzi PSRM a anunțat, în urma ședinței Consiliului republican al partidului, că lansează negocierile cu democrații în vederea formării unei coaliții oficiale de guvernare.

Partidele de opoziție consideră că o eventuală înțelegere între PD și PSRM nu ar juca în interesul cetățenilor. PAS a anunțat că în ultimele săptămâni a depus mai multe eforturi pentru a găsi o platformă comună cu PD, însă toate încercările au fost refuzate, „sub diferite pretexte”.

Sursa: unimedia.info

Distribuie

Lasă un răspuns