Păzea! Amenzi usturătoare pentru terenurile îmburuienite

Cei care lasă pradă buruienilor terenurile pe care le dețin vor trebui să plătească amenzi de la 600 la 6.000 de lei în bugetul statului, potrivit unei hotărâri aprobate de Guvern.

Documentul la care se referă mold-street.md, prevede că persoanele fizice vor plăti o amendă de la 12 la 30 unități convenționale, echivalentă cu 600 – 1.500 de lei, pentru neîndeplinirea obligațiilor de combatere și răspândire a buruienilor pe terenuri, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă. Persoanelor juridice li se va aplica, pentru aceleași încălcări, o amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale, echivalentă cu 1.800 – 6.000 de lei, potrivit unor modificări la Codul Contravențional.

Totodată Guvernul a decis să modifice şi prevederile din Codul contravenţional care se referă la sancţiunile aplicate în cazul în care şi terenurile agricole sunt lăsate în pârloagă. Astfel, neîndeplinirea obligaţiei de combatere şi prevenire a răspândirii buruienilor pe terenurile cu destinaţie agricolă va fi sancţionată cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice (900 – 1.500 lei) şi cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale (1.800 – 6.000) aplicată persoanei cu funcţie de răspundere, mai stipulează proiectul de lege, ce va fi remis Parlamentului spre examinare.

Amenzile vor fi aplicate de către Inspectoratul de Protecție a Mediului.

Decizia a fost adoptată de Guvern în contextul extinderii semnificative a terenurilor pe care creşte ambrozia, o plantă dăunătoare ce provoacă daune sănătății oamenilor, inclusă recent în lista plantelor interzise.

Conform unui Regulament aprobat de Guvern, până la data de 30 mai a fiecărui an, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor și Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică vor fi responsabile pentru identificarea terenurilor infectate cu ambrozie și monitorizarea curățirii acestora.

Dacă proiectele vor fi realizate, acestea ar putea deveni o sursă bună de completare a bugetului de stat. Un simplu calcul arată că doar în primul an de aplicare ar putea fi adunate pe această cale peste o sută de milioane de lei. Or, anual rămân pârloagă aproximativ 200.000 de hectare de terenuri agricole. La care se adaugă sute de hectare de terenuri ce nu au o destinaţie agricolă şi care sunt amplasate în interiorul localităţilor.

P.S.: Redacţia CUVÂNTUL-ui vă va fi recunoscătoare dacă veţi binevoi să comentaţi hotărârea Guvernului vizată în această ştire. Aşteptăm opiniile pe adresele: Rezina, str. Păcii, 38, e-mail: cuvintul@gmail.com, ion.cernei@gmail.com, roman.acasa@gmail.com

Distribuie

Lasă un răspuns