Păstrează și promovează tradițiile strămoșești

Marți, în a treia zi de Paști, scuarul din fața Centrului raional de cultură  Telenești s-au desfășurat manifestările din cadrul festivalului raional ”De la lume adunate”, care a întrunit  23 de colective de artiști amatori din  localitățile raionului, de asemenea oaspeți de la Cuhureștii de Sus, raionul Florești și de la Cucuruzeni, raionul Orhei. În cadrul festivalului au fost prezentate în scenă cântece pascale, piese folclorice, dansuri populare.  Concomitent s-a desfășurat ediția a VIII-a a Târgului meșterilor populari, care a întrunit 25 de meșteri din  raion și din țară. Festivalul a avut și o componentă culinară, colectivele artistice prezentând variate și delicioase bucate tradiționale de Paști.       

   ”Noi, tradițional, participăm la festival de fiecare dată cu melodii populare  inedite și delicii din bucătăria locală. Este o dovadă că  folclorul și tradiția populară la noi sunt la mare căutare”, ne-a relatat Tamara Verejanu, primara de Scorțeni. 

   Vera Bogomoleț, membră a ansamblului ”Semănătorii” de la căminul de cultură din Cucuruzeni ne-a relatat că a mai fost prezentă la activități culturale aici, la Telenești, dar festivalul a impresionat-o în mod deosebit:

    ”E o tradiție extraordinară să organizezi un asemenea festival în Săptămâna Luminată. Anume așa, cred, trebuie să serbăm sărbătorile pascale, reînvierea naturii și a sufletului”, a remarcat dna Bogomoleț.

      Participanții au fost salutați de către interpreta de muzică populară Silvia Zagoreanu,  care în juriul  festivalului a reprezentat Ministerul Culturii:

    ”Plec de aici cu o deosebită satisfacție sufletească. Festivalul merită a fi susținut și încurajat, fiindcă, precum se vede, sufletul nostru cere. Am fost impresionată de orice melodie și dans, de frumusețea costumului popular, dar și de bucătăria locală. Facem împreună un lucru mare – promovăm folclorul  spre a ne afirma ca neam, astfel lăsând urmașilor  tradiții deosebite, ce ne caracterizează”, a remarcat dna Zagoreanu.

     Participanții la festival și meșterii populari au fost menționați cu diplome și premii bănești.

În imagine: Evoluiază colectivul de l căminul de cultură din Căzănești.

                                       Reporter ”C”      

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns