Păstrarea tradițiilor și promovarea valorilor europene și euroatlantice

Zilnic auzim la televizor sau citim în mass-media şi internet despre Uniunea Europeană, despre NATO, dar şi opinii despre aspiraţiile concetăţenilor noştri spre o viaţă mai bună, “ca în ţările civilizate”, după cum se obişnuieşte a spune. Iar aici opiniile se împart: unii afirmă că trebuie să ne păstrăm identitatea, tradiţiile, obiceiurile şi să stăm pe loc, aşa cum suntem, pentru că suntem bine, alţii – că trebuie să luptăm pentru integrarea în Uniunea Europeană, ai treilea – că numai împreună cu Rusia vom prospera.

Caracteristic este faptul că aceste dispute, adesea, trezesc divergenţe între generaţii, tinerii şi vârstnicii văzând viitorul în mod diferit. Anume acest aspect a fost abordat recent de către Liuba Stavinschi (în imagine, la dreapta), preşedinta AO Nufărul şi Alexandra Socol, şefa Bibliotecii Publice Afanasie Talpă din satul Țahnăuți, raionul Rezina, care au organizat o întâlnire între generații, în incinta bibliotecii.

Alexandra Socol a vorbit publicului despre păstrarea tradițiilor culturale, iar Liuba Stavinschi – despre valorile europene și euroatlantice, relația UE-NATO, domeniile de cooperare dintre NATO și Republica Moldova și Acordul de liber schimb aprofundat și cuprinzător dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Această activitate este parte a proiectului Promovarea valorilor europene și euroatlantice în zonele rurale ale Republicii Moldova prin intermediul formatorilor locali de opinie publică, implementat de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova. Pe parcursul următoarelor luni vom desfăşura asemenea întâlniri şi în alte sate din raion.

Peporter AO Nufărul

Distribuie

Lasă un răspuns