Pașaportul bisericii din Pohoarna, tradus și sfințit după decenii de la confecţionare

Biserica din satul Pohoarna, raionul Şoldăneşti marchează 190 de ani. Despre asta aflăm graţie unei plăci vechi, pe care este indicată data întemeierii locaşului sfânt. Relicva a fost păstrată de o familie, originară din localitate, care a restituit-o bisericii.

Placa respectivă, dar și alte obiecte bisericeşti de preț, au dispărut pe timpul comuniștilor, prin anii 60 ai secolului trecut, când tot ce era legat de credinţa ortodoxă era interzis şi chiar distrus. Atunci, lucrurile sfinte din biserica din Pohoarna au fost stocate în incinta Sovietului Sătesc şi câte ceva din ele sătenii, cu riscul de a avea neplăceri, au salvat şi au păstrat în casele lor.

Aflând de existenţa acestei plăci, parohul bisericii din localitate a decis să traducă inscripţia din slavonă în română. Din informaţiile de pe placă aflăm când a fost întemeiată biserica şi cine au fost ctitorii ei.

În cadrul sărbătorilor de nu demult, parohul sfântului locaş, împreună cu enoriaşii din sat, au sfinţit placa-paşaport al bisericii.

Sursa: Impulstv.com

Distribuie

Lasă un răspuns