Partide cu milioane de la stat

Partidele politice vor primi mai puțini bani de la bugetul de stat, ca urmare a rectificării bugetului pentru anul 2020, în contextul crizei generate de Covid-19. Chiar și așa, sumele care urmează să intre în vistieriile formațiunilor politice parlamentare sunt de ordinul milioanelor, comunică agora.md. În total, din bugetul de stat, pentru finanțarea partidelor politice au fost alocaţi peste 31 de milioane de lei. În infograficul de mai jos vedeţi cum au fost repartizate aceste resurse.

 Potrivit legii, cuantumul subvenţiilor alocate partidelor politice se distribuie în felul următor: 30% – proporţional cu performanţele obţinute în alegerile parlamentare, 30% – proporţional cu performanţele obţinute în alegerile locale generale, 15 % – proporțional cu performanțele obținute în alegerile prezidențiale; 7,5% –proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor parlamentare; 7,5% –proporțional cu femeile alese efectiv în cadrul alegerilor locale; 5% –proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și 5% –proporțional cu tinerii aleși efectiv în cadrul alegerilor locale.

Astfel, un vot valabil exprimat pentru un anumit concurent electoral în alegerile prezidențiale, parlamentare și locale costă circa 25 de bani. În același timp, pentru fiecare femeie deputată partidele primesc lunar aproape 7.000 de lei, iar pentru femeile alese în cadrul alegerilor locale subvenția e de 42 de lei.

Pentru fiecare tânăr ales în cadrul alegerilor parlamentare subvenția lunară constituie aproape 9.000 de lei, iar pentru cei aleși în cadrul alegerilor locale generale din 20 octombrie 2019 e de 69 de lei, precizează sursa citată.

 

Distribuie

Lasă un răspuns