Parteneriate frumoase între şcolile de pe ambele maluri ale Prutului

Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare.

Parteneriatele de colaborare mereu sunt binevenite, acestea având scopuri mărețe. Sergiu Apostol, directorul Liceului Teoretic Ion Creangă din satul Cuizăuca, raionul Rezina a inițiat un frumos proiect de colaborare cu școala profesională Stolniceni-Prăjescu, Şcoala primară şi gimnaziul Brătiești din județul Iași, România. Acordul a fost semnat în iunie 2016, având ca scop schimbul de experiență și idei utile, promovarea valorilor naționale și împrietenirea elevilor şi profesorilor de pe ambele maluri ale Prutului.

De la început, doar profesorii au realizat schimburi de experiență, mergând în vizite reciproce. Sosind la Cuizăuca în vizită, cadrele didactice din România au rămas plăcut surprinse de condițiile din liceul Ion Creangă, disciplina din școală și respectul elevilor față de profesori. La rândul lor, dascălii din liceul nostru au rămas plăcut surprinși de libertatea care domină pe holurile din instituțiile din România.

La moment, cu suportul comunităţii de ruși lipoveni din România, care au finanțat proiectul Peste Prut zâmbetele sunt la fel de minunate, a fost posibilă realizarea unui schimb de experiență și cu elevii. Aceștia au venit la noi în vizită, curioși să observe cum se studiază limba rusă în Republica Moldova. Astfel parteneriatul s-a extins și cu Gimnaziul Cinișeuți, raionul Rezina, unde sunt clase cu predare în limba rusă. Aici oaspeţii au asistat la doua ore cu public, în clasele a V-a și a IX-a. Iar la liceul Ion Creangă au asistat la sărbătoarea Ziua toamnei şi au participat activ la un târg de caritate, recunoscând că este o idee bună și merită să fie implementată și la ei în instituții. În sala de festivități i-au așteptat elevii cu poezii şi cântece în limba rusă în cadrul activității Могучий русский язык. Oaspeții din România ne-au încântat și ei cu frumoase cântece și dansuri tradiționale rusești.

Directorul liceului, Sergiu Apostol, a remarcat că proiectul este unul de durată și acesta este doar un început: „Consider că activitățile realizate au fost de bun augur și sperăm să facem o vizită reciprocă și cu elevi din liceul nostru.”

Sunt fericită că a fost posibilă realizarea acestui proiect de colaborare, care durează în timp, deoarece Prutul ne UNEȘTE, nu ne desparte.

Ana-Maria Odobescu, elevă în clasa a XII-a, traineră națională Y-PEER Moldova

 

Distribuie

Lasă un răspuns