Parlamentul a permis importul în R.Moldova a unor deşeuri

Parlamentul a aprobat în prima lectură importul nămolului roşu şi zgurii de furnal, pe teritoriul Republicii Moldova, operând modificările respective în unele acte legislative.

Președintele Comisiei mediu și dezvoltare regională, Radu Mudreac a menționat, în prezentarea proiectului, că inițiativa aparține unui grup de deputați și propune de a permite importul, pe teritoriul Republicii Moldova, a nămolului roşu (reziduu de bauxită) şi zgurii de furnal (nisip de zgură), deşeuri destinate utilizării în calitate de materie primă secundară în industria de producere a cimentului, se concretizează într-un comunicat de presă al Parlamentului.

Potrivit lui, în prezent legislaţia în vigoare interzice introducerea pe teritoriul țării a deşeurilor, reziduurilor de orice natură în stare brută sau prelucrată. Aceste tipuri de deşeuri nu se regăsesc nici în lista reziduurilor exceptate de la regula generală. Astfel, modificările vor permite de a legaliza activităţile de import a nămolului roşu şi a zgurii de furnal, utilizate ca adaosuri la producerea materiei finite de către întreprinderile producătoare de ciment.

Deputatul a menționat că noile reglementări au fost solicitate de producătorii de ciment din țară. Inițiativa a fost susținută, în lectură finală, de către 78 de deputați din cei prezenți la ședință.

Amintim că în anii trecuţi în comuna Solonceni, raionul Rezina au fost înregistrate câteva cazuri când teritoriul comunei a fost acoperit cu straturi groase de praf cărămiziu. Atunci ecologiştii, analizând conţinutul apei din Nistru şi zăpezii colectate din sat au stabilit în ea concentraţii extrem de periculoase de substanţe nocive pentru om şi lumea acvatică.

Foto simbol. Sursa: viatalibera.ro

Distribuie

Lasă un răspuns