Paradoxul reformei: mai puțini angajați, dar cheltuieli cu mult mai mari pentru ei

Autoritățile anunțau că vor tăia în unele ministere și circa 50% din numărul de angajați, media fiind de 40-42%, iar reforma Guvernului va duce la economii de milioane de lei pentru bugetul de stat. Cheltuielile însă se vor majora pentru că angajații celor nouă ministere rămase din cele 16 câte au fost, vor primi resurse generoase din buget pentru salarii și achiziții care să le facă munca mai confortabilă. Suma totală va fi cu zeci de milioane de lei mai mare, depășind nivelul de 5,3 miliarde de lei, scrie moldnova.eu, citată de unimedia.info.

Paradoxal este modul cum a fost aprobată suma pentru întreținerea salariaților ministerelor pentru anul viitor. În timp ce șeful Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan vorbea despre o reducere în unele ministere de 50% din numărul de angajați, media fiind de 40-42%, iar economiile în urma reformei Guvernului ar îmbogăți bugetul cu milioane de lei, cheltuielile pentru personal vor crește semnificativ anul viitor. Potrivit proiectului bugetului de stat pentru anul viitor, suma va ajunge la 5,3 miliarde de lei, cu 49,5 milioane mai mare decât în acest an, deși din 16 ministere au rămas doar 9, scrie moldnova.eu.

Și cheltuielile pentru personalul Parlamentului au înregistrat o creștere mai însemnată în ultimii doi ani. Dacă în 2012 suma era de 62,5 mln lei, în 2015 a fost de 69,3 mln lei, în acest an a fost alocată suma de 78,7 mln lei, iar pentru anul viitor au fost preconizaţi 80,85 mln lei.

În cazul Președinției, cheltuielile de personal au ajuns la nivelul anului 2012 (11,42 mln lei) după ce acestea s-au redus în 2013 la 9,79 mln. Președinția va beneficia anul viitor de 11,21 mln lei.

Menționăm că, potrivit datelor statistice, un angajat din R.Moldova era remunerat, în medie, în 2012, cu 3.477 de lei, iar anul trecut salariul mediu anual a constituit 5.084 de lei.

Foto simbol Sandu Tarlev.

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns