PA refuză continuarea urmăririi penale pe cazul finanțării externe a PSRM: „Nu există bănuieli rezonabile”

Procuratura Anticorupție (PA)  nu va mai continua urmărirea penală pe marginea finanțării PSRM. Oamenii legii nu au identificat tranzacții suspecte ale formațiunii și nici alte probe care ar demonstra ilegalitatea acestora. 

Procurorii au stabilit că fapta nu întrunește elementele care ar putea constitui o infracțiune. Totodată, PA transmite că  raportul de audit privind gestiunea financiară a socialiștilor pentru anii 2016-2018 arată că veniturile şi cheltuielile au fost efectuate fără nereguli.

„Pe marginea acestui caz au fost audiate toate persoanele care ar fi putut deține informații despre finanțarea ilegală a partidului, negăsindu-și confirmare. În cadrul investigațiilor nu au fost găsite probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracțiuni”, transmite Procuratura Anticorupție.

Decizia procurorului  de caz poate fi contestată la procurorul superior și  ulterior în instanța de judecată.

În același timp, PA precizează că continuă acțiunile de urmărire penală în dosarul pornit în 2016 pentru spălare de bani în care sunt vizate persoane afiliate PSRM. În acest sent, au fost audiate deja 25 de persoane din cele 29 care ar ar putea avea legătură cu dosarul. Procurorii au interpelat Banca Națională a Moldovei (BNM) și au solicitat informații despre tranzacțiile pretinse a fi suspecte de spălare de bani.

Momentan se află la etapa de finalizare procesul de pregătire a comisiei rogatorii pentru efectuarea anumitor activități procesual-penale în Elveția, țara de unde au fost transferați banii în litigiu, în acest sens fiind obținute anumite autorizații judecătorești pentru ridicări de documente ce constituie secret bancar.

Amintim că, pe 8 iunie, atunci când în Parlament se alegea noul speaker și se învestea Guvernul Sandu, presa afiliată democraților a publicat mai multe filmulețe de la o întâlnire dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc. Cei doi ar fi discutat un acord secret care ar viza un proiect de federalizare a țării. De asemenea, șeful statului a numit cifra „700-800 pe lună pentru întreținerea partidului”. Ulterior, democrații au făcut precizări, spunând că PSRM era finanțat lunar de Federația Rusă.

La câteva zile distanță, pe 11 iunie, Procuratura Generală a anunțat că a inițiat un proces penal cu privire la finanțarea externă a PSRM.

Nici la o lună distanță, pe 8 iulie, însă deja după ce s-a creat o majoritate parlamentară formată din ACUM și PSRM, procurorii anticorupție au anunțat că nu au identificat nicio acțiune care ar constitui element de finanțare ilegală a PSRM. Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Procuratura Anticorupție (PA) susținea că a fost emisă o ordonanță de refuz în pornirea unui dosar penal, deoarece „nu s-au confirmat acțiuni de finanțare ilegală a PSRM”.

Pe 19 noiembrie, deja după „divorțul” PSRM-ACUM, Năstase a solicitat anularea ordonanței prin care s-a decis închiderea cauzei penale pentru finanțarea ilegală a PSRM. Respectiv, timp de o săptămână, solicitarea sa a fost îndeplinită.

De menționat că noul procuror general, Alexandr Stoianoglo, întrebat despre dosarul cu privire la investigarea ilegală a PSRM, a spus că „toate dosarele vor fi examinate conform legii”.

Sursa: agora.md

Distribuie

Lasă un răspuns