Orhei: real vizavi oficial

Cel puţin la un compartiment din raportul transparenţei pe anul 2017, care a fost aprobat recent de Consiliul municipal (CM) Orhei, figurează date incomplete şi inexacte. Întâmplător sau nu, în raport au fost reflectate telegrafic doar două din cele patru solicitări de informaţii de interes public, care au fost adresate autorităţilor municipale de către Radio Orhei/ ”Media Sfera” SRL în perioada respectivă. Potrivit www.radioorhei.info, raportul mai arată că solicitantului i-au fost oferite răspunsuri în termen, dar trece cu tăcerea faptul că în ambele cazuri, din cauza refuzului de a oferi informaţia solicitată, puterea municipală a fost acţionată în judecată.

Edilii orheieni au aprobat raportul pentru anul 2017 privind transparenţa în procesul decizional al autorităţilor publice locale ale municipiului Orhei abia în luna aprilie, deși legea spune că acest lucru trebuie făcut în primul trimestru. Respectiva decizie a fost votată, ca şi alte dăţi, fără discuții şi întrebări către cei care pregătesc materialele – în cazul dat, secretara CM Orhei, Ala Buracovschi.

Consilierii nu au încercat să afle dacă datele din raport corespund realităţii şi dacă există transparență şi atunci când e vorba de oferirea informaţiilor de interes public. Asta în situația când, de exemplu, răspunsurile pe care Primăria le-a oferit Radio Orhei în anul 2017 sunt de esență formală și nu conţin informaţiile solicitate. Pentru a obţine rapoartele de activitate ale întreprinderilor municipale şi detalii despre achiziţionarea serviciilor de la un agent economic din Chişinău, s-a apelat la instanţa de judecată, iar dosarele se află încă pe rol.

Şi în cazul altor două cereri de informaţii, pentru care nu s-a mers în judecată, Primăria a refuzat să ofere datele solicitate de Radio Orhei. Astfel, a fost zădărnicit și subiectul jurnalistic despre angajarea şi eliberarea din funcţii a şefilor întreprinderilor municipale şi a personalului Primăriei, dar şi subiectul despre litigiile pentru care Primăria şi CM Orhei au ajuns în judecată.

 

Distribuie

Lasă un răspuns