Oraşul Orhei a devenit municipiu

La 13 aprilie 2017 au intrat în vigoare prevederile Legii Nr. 248 din 03.11.2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 764-XV din 27 decembrie 2001 privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova, prin care oraşului Orhei, alături de alte 7 oraşe din R.Moldova, i s-a acordat statutul de municipiu.

Discuţiile privind schimbarea statutului orașelor Orhei, Cahul, Soroca și Ungheni au început încă în anul 2012. În iulie 2014, Parlamentul a votat în prima lectură proiectul respectiv de lege, în care se propunea ca acest statut să fie oferit de asemenea orașelor Edineţ, Hânceşti şi Străşeni. În lectura a doua acest proiect de Lege a fost votat la 03 noiembrie 2016. Astfel, statutul de municipiu a fost atribuit orașelor Chișinău, Bălți, Bender, Cahul, Ceadâr-Lunga, Comrat, Edineț, Hâncești, Orhei, Soroca, Strășeni, Tiraspol și Ungheni.

Graţie statutului de municipiu, acestor oraşe le vor rămâne 40% din suma impozitelor pe venit, de două ori mai mult decât celorlalte localităţi.

Reporter “C”

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns