ONG-urile de media solicită clasarea procesului contravențional în cazul jurnalistului Victor Sofroni

Organizațiile neguvernamentale de media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu procesul contravențional care i-a fost intentat jurnalistului Victor Sofroni, unul din fondatorii săptămânalului Cuvântul din Rezina şi directorul postului Impuls TV din Şoldăneşti și solicită clasarea acestui dosar.

Procuratura Rezina intenționează să-l tragă la răspundere pe V. Sofroni pentru comiterea contravenției de chemare intenționat falsă a poliției (vezi articolul), în timp ce jurnalistul doar a solicitat poliției să verifice informația despre o posibilă crimă, care i-a fost transmisă de surse anonime.

Astfel, la sfârșitul anului 2017, o persoană necunoscută i-a transmis jurnalistului Victor Sofroni, prin intermediului aplicației Viber, două imagini cu un corp uman dezmembrat care ar fi fost făcute în fâșia forestieră de la hotarul dintre raioanele Rezina și Orhei. Pentru a verifica această informație, jurnalistul l-a contactat pe șeful poliției din Șoldănești care a transmis semnalul Inspectoratului de poliție de la Rezina. Grupul operativ al poliției care a verificat locul presupusei crime nu a depistat niciun cadavru, iar ulterior s-a stabilit că imaginile care i-au fost transmise jurnalistului au fost preluate de pe o pagină din Internet şi se refereau la un caz care a avut loc în anul 2016 în Federaţia Rusă. Urmare a acestei constatări, în ianuarie 2018 Poliţia din Rezina a intentat împotriva jurnalistului Victor Sofroni o cauză penală pentru huliganism, iar în iulie curent Procuratura Rezina a clasat procesul penal, recalificând învinuirea în temeiul prevederilor Codului contravenţional și îl învinuieşte pe jurnalist de „chemarea intenţionat falsă a poliției”, acesta riscând să fie sancționat cu o amendă.

ONG-urile de media califică motivul intentării acestui proces și încadrarea juridică a pretinsei „contravenții” ca fiind absurde, în condițiile în care jurnalistul Victor Sofroni nu a făcut altceva decât să solicite verificarea de către poliție a unei informații care i-a fost transmisă de persoane necunoscute. Jurnaliștii au obligația să verifice informația înainte de publicare, ceea ce a și încercat să facă Victor Sofroni și nu există niciun argument care ar susține acuzația de chemare „intenționat falsă” a poliției în acest caz.

Intentarea dosarelor penale sau contravenționale împotriva jurnaliștilor care își exercită profesia cu bună credință este o practică inacceptabilă într-o societate democractică. Solicităm Procuraturii Generale a Republicii Moldova și Inspecției procurorilor să verifice legalitatea acțiunilor Procuraturii Rezina în acest caz și să dispună clasarea procesului contravențional care îl vizează pe jurnalistul Victor Sofroni.

Asociaţia Presei Independente

Distribuie

Lasă un răspuns