ONG-urile de media condamnă bruscarea unui jurnalist de la ZdG de către un funcționar public

ONG-urile de media condamnă comportamentul neadecvat al unor angajați ai instituțiilor publice, care, sub diferite pretexte, îngrădesc accesul la informație pentru jurnaliști și recurg la acțiuni de intimidare a acestora.

Un jur-nalist al publicației de investigație Ziarul de Gardă, care investiga un subiect de îmbogățire ilicită, a fost bruscat în incinta Preturii sectorului Centru din capitală de către un angajat al acesteia, care s-a prezentat ca fiind şeful Secţiei social-economice a Preturii Centru. Jurnalistul a fost îmbrâncit de către funcționar, fiind scos din birou, după ce anterior fuseseră făcute mai multe demersuri oficiale de solicitare de informații, inclusiv de solicitare a unui interviu.

ONG-urile de media condamnă astfel de acțiuni și reamintesc că drepturile jurnaliștilor în R. Moldova sunt protejate prin lege, iar împiedicarea intenționată a activității mass-media sau a jurnalistului sunt sancționate de Codul Penal. În afară de aceasta, art. 20 din Legea presei stipulează că statul le garantează ocrotirea sănătății, vieții și bunurilor.

Semnatarii declaraţiei, Centrul pentru Jurna-lism Independent, Asociația Presei Independente, Asociația Presei Electronice, Asociația Telejurnaliștilor Independenți, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul ”Acces-Info” au apelat către Primăria municipiului Chișinău, cerând să investigheze acest caz și să informeze public despre măsurile luate față de persoana care a bruscat reporterul de la Ziarul de Gardă.

Totodată se menţionează că noua dispoziție a primarei-interimare Silvia Radu, prin care se cere ca toți funcționarii să comunice cu presa doar prin intermediul Serviciului de Presă, afectează grav accesul la informații, dar și principiile mass-media privind pluralismul și actualitatea, deoarece comentariile și explicațiile diverselor servicii ale primăriei devin aproape imposibile în timpi utili pentru instituțiile de presă și pentru comunitate.

 

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns