Omul-orchestră de la Mândrești

Ștefan Sava locuieşte la Mândrești, raionul Teleneşti, are 68 de ani, este mecanic de profesie, dar are şi multe pasiuni: pictează, confecţionează instrumente muzicale şi cântă la 23 dintre acestea, a inventat savafonul.

 

Mai multe dintre picturile sale sunt expuse în diferite galerii și muzee din țară. Când e vorba de festivaluri, concursuri, concerte, dumnealui îşi pune un bogat costum naţional, îşi ia străistuţa cu instrumente şi prezintă un întreg program la fluier, caval, oboi, clarinet, saxofon și… savafon, un instrument asemănător cu fluierul, făcut din două tuburi care intră unul în altul. L-a conceput şi l-a confecţionat, dându-i şi nume. În afară de faptul că interpretează la el multe de melodii, poate imita cu savafonul şi triluri de păsări, semnalul mașinii de serviciu a poliției rutiere, etc.

Evoluările sale totdeauna încântă spectatorul și culeg explozii de aplauze.   

Ştefan Sava a participat la show-ul ”Moldova are talent”, la nenumărate festivaluri, a impresionat cu evoluările sale locuitorii orașului Sandomir din Polonia, înfrățit cu raionul Telenești, iar numărul diplomelor, premiilor şi trofeelor obţinute la evenimentele culturale din raion şi din ţară nici nu-l mai ţine minte. 

”Obțin ori nu obțin dipome sau alte trofee la festivaluri ori concursuri – pentru mine nu are mare importanţă. Important este mesajul care-l aduci lumii ca păstrător și făuritor de cultură, că folclorul nostru va dăinui atâta timp cât se va ține pe entuziaști”, ne-a spus rapsodul.

În imagine: Rapsodul Ștefan Sava, menţionat în cadrul festivalului “Hora Sânzienelor”. Teleneşti, 2017.  

Ion Cernei

                                                            

 

Source: cuvintul.md

Distribuie

Lasă un răspuns