Omul Faptelor

Există oameni și Oameni, există fapte și Fapte. Domnul Tudor Iașcenco este Omul Faptelor, ambele cuvinte cu majusculă, iar ceea ce este și ce face domnul Iașcenco în ultimii 50 de ani confirmă sută la sută corectitudinea acestei aprecieri.

Onest, perseverent, curajos, patriot, cu coloană vertebrală în viața profesională, dar și binevoitor, vesel și iubitor de oameni și de familie în viața personală – așa l-am cunoscut acum vreo 20 de ani, și tot așa este dl Tudor și acum.

Faptele domnului Iașcenco vorbesc de la sine, iar viața Domniei sale este indispensabil legată de ziarul CUVÂNTUL – unul dintre copiii dlui Iașcenco, în care a investit tot ce poate investi un părinte în copilul său: timp, energie, experiență, dedicație, bani. El a pus nu doar temelia unei publicații cu adevărat independente, prima de acest fel din Republica Moldova, ci și a unei asociații naționale care întrunește presa neangajată politic – Asociația Presei Independente (API), a fost primul președinte al acestei organizații în perioada 1997-2000, iar în 2014 şi 2016  a fost ales din nou în funcția de președinte API. Și ziarul, și asociația au pus începutul unui alt soi de presă în Republica Moldova – presă obiectivă și independentă de autoritățile publice locale și naționale și formațiunile politice. Ziarul i-a răsplătit pe deplin efortul titanic, afirmându-se în cei 22 de ani de editare nu doar ca unul din liderii presei regionale din Moldova, publicație promotoare a reformelor democratice și a libertăților cetățenești, dar și ca o veritabilă platformă de dezbatere a problemelor de care se ciocnesc locuitorii celor patru raioa-ne de distribuție, de implicare a oamenilor în soluționarea acestor probleme și de monitorizare a acțiunilor și inacțiunilor autorităților care gestionează banii publici.

În “spatele” fiecărei ediții a CUVÂNTUL-ui stă o muncă asiduă de documentare a subiectelor jurnalistice, de solicitare și înregistrare a opiniilor persoanelor vizate, de echilibrare a textelor cu puncte de vedere ale unor experți în domeniu, de scriere, redactare, corectare și, în final, de machetare, tipărire și distribuție a ziarului la casele abonaților. Iar acest lanț editorial este pus în mișcare, săptămână de săptămână, de dl Tudor Iașcenco.

De ce continuă să facă acest lucru, în timp ce alți colegi au renunțat demult, găsindu-și ocupații sau afaceri mai profitabile? Pentru că dl Iașcenco și colegii săi înțeleg că oamenii întotdeauna vor avea nevoie de adevăr, de investigații jurnalistice și analize fără menajamente și fără laude nemeritate a felului cum lucrează aleșii poporului, de o tribună liberă la care își poate expune opinia nestingherit fiecare membru al comunității. Numărul mare de premii jurnalistice, oferite la nivel național și internațional, este încă o dovadă a profesionalismului echipei conduse de dl Tudor Iașcenco și, implicit, a faptului că această echipă muncește în interesul publicului și nu servește interesele private ale politicienilor sau ale unor businessmani, așa cum fac, din păcate, multe alte ziare, posturi de televiziune și portaluri online.

Echipa săptămânalului CUVÂNTUL a obținut cel mai mare câștig pe care îl râvnesc toate colectivele jurnalistice profesioniste: reputația de ziar obiectiv cu jurnaliști integri care spun adevărul. Iar această realizare reprezintă în primul rând meritul domnului Tudor Iașcenco, Omul faptelor frumoase, care a fost și rămâne un exemplu de integritate profesională și personală. Poziția și cuvântul Domniei sale au fost și rămân un punct de reper pentru majoritatea absolută a colegilor din Asociația Presei Independente.

 Petru Macovei, director executiv al Asociaţiei Presei Independente

Distribuie

Lasă un răspuns